Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ponuda dobra, ali...

Na razmjeni knjiga potražnja slaba, još ne znaju koji udžbenici vrijede

01.09.2014., Zagreb -  Na platou ispred Muzeja suvremene umjetnosti ucenici i njihovi roditelji razmjenjuju i prodaju udzbenike za nadolazecu skolsku godinu.   Photo:
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
03.09.2014.
u 13:50

Udžbenici se puno manje traže, jer svi čekaju da školska godina počne kako bi bili sigurni koje su im knjige potrebne

Svakog dana od jutra pa sve do mraka uporni srednjoškolci, studenti, ali i njihovi roditelji ispred Muzeja suvremene umjetnosti prodaju stare udžbenike kako bi si financijski olakšali početak školske godine. Ipak, unatoč velikoj ponudi, kupaca je malo, čemu se nisu nadali.

Valjda će i stari vrijediti

Udžbenici se puno manje traže, jer svi čekaju da školska godina počne kako bi bili sigurni koje su im knjige potrebne – kaže Alis Huskanović, učenik 4. razreda Elektrotehničke škole u Velikoj Gorici koji i prodaje i kupuje knjige.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

Problem je, navodi, što su se udžbenici promijenili, pa se mnogi još nadaju da će se i poneki stari moći iskoristiti. Zato i on sam čeka početak nastave da krene s kupnjom. Da je promjena udžbenika otežala prodaju, misli i bivši gimnazijalac, brucoš politologije, koji smatra da je izmjena naštetila roditeljima i učenicima, a da su razlike minimalne.

Iz I. gimnazije poručuju da ne treba čekati s nabavkom udžbenika. Još je u svibnju odlučeno koji će se udžbenici koristiti, a službeni popis objavljen je u lipnju.

– Nastavnici su se složili oko udžbenika i više nema odstupanja – objašnjava socijalna pedagoginja Željka Krakić te dodaje da se većina udžbenika promijenila.

Ipak, prodavači pred MSU-om poručuju da će se većina srednjoškolaca strpiti ne bi li se dogovorili s profesorima da ipak koriste staro izdanje.

Knjižare bez gužvi

Na taj bi način uštedjeli koju kunu kupnjom rabljenog udžbenika. Odgađanje kupnje ne čudi ako se u obzir uzmu cijene novih udžbenika u knjižarama. Na burzi knjiga koja je otvorena do 14. rujna knjige se mogu kupiti već od 10 kuna.

– Kad prodam sve stare knjige, moram dodati još barem 500 kuna za kupnju udžbenika po učeniku - objašnjava otac četvero djece koji također prodaje rabljenu "robu".

U knjižarama je cijena paketa novih knjiga za gimnazije, ovisno o programu i broju predmeta, od 1500 do 2000 kuna. Cijene za strukovne škole su nešto manje, ali i to ovisi o broju predmeta, poručuju iz Školske knjige u kojoj su s prodajom počeli prije 10-ak dana.

– Zasad roditelji osnovnoškolaca koji imaju besplatne knjige kupuju dodatne materijale poput atlasa i rječnika, a povećanu prodaju srednjoškolskih udžbenika očekujemo tek od idućeg tjedna - objašnjava Dražen Dabić iz Školske knjige.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije