Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krajnje je vrijeme

Još jedan razlog da prestanete pušiti: Evo što cigarete rade vašim mišićima

Pušenje
Foto: Thinkstock
25.05.2018.
u 08:35

Ovo istraživanje prvi put je pokazalo izravnu povezanost između pušenja i mišića

Pušenje cigareta oštećuje mišiće u ljudskom tijelu, pokazalo je novo istraživanje. Pušenje smanjuje broj krvnih žila u nožnim mišićima i tako ograničava količinu kisika i hranjivih nutrijenata koje trebaju primiti.

Prijašnja istraživanja pokazala su kako pušenje čini mišiće slabijima jer se zbog cigareta kapacitet pluća smanjuje pa tijelo teže podnosi tjelovježbu zbog čega je mnogi pušači izbjegavaju.

No, ovo istraživanje prvi put je pokazalo direktnu povezanost između pušenja i mišića, piše Daily Mail.

Proveli su ga istraživači iz Kalifornije, Brazila i Japana, a za istraživanje su koristili miševe koji su osam tjedana 'pušili cigarete', odnosno znanstvenici su ih ili inhalirali dimom cigarete ili su im ubrizgavali otopinu koja je u mjehurićima sadržavala dim.

Otkrili su smanjenje kapilarnih mišićnih vlakana za čak 34 posto. Naime, kapilare su malene žile u tijelu, a što ih je više, krv bolje prožima mišićno tkivo. Zbog pušenja se broj kapilara smanjuje pa je i količina krvi u mišićima manja.

– Važno je da pokažemo ljudima kakve duhan ima posljedice na naše tijelo, uključujući i veliku skupinu mišića koja nam je potrebna za svakodnevni život – rekla je Ellen Breen, znanstvenica sa Sveučilišta u Kaliforniji.

Pogledajte i galeriju: Tuširate se ujutro ili navečer? Saznajte što je ispravnije i bolje za vaše tijelo

Pušenje
1/8
Ključne riječi

Komentara 3

MA
Matovilac3
09:27 25.05.2018.

Istraživanje.Gazda naredi što reči i idiot s diplomom to napiše.Gluposti.

ME
Menjik
09:27 25.05.2018.

imam rodjake koji puše godinama a jaki su ko medvjedi.

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
09:05 25.05.2018.

davali im dim preko injekcija?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije