Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Jesu li električne cigarete stvarno manje štetne? Istraživanja otkrivaju iznenađujuće rezultate

Istraživači na američkom Baylor College of Medicine otkrili su kako pušenje električnih cigareta može začepiti arterije neovisno o tome sadrže li nikotin.
06. rujna 2019. u 06:58 2 komentara 1722 prikaza
Ilustracija
Foto: CARLO ALLEGRI/REUTERS/PIXSELL

Posljednjeg desetljeća e-cigarete promoviraju se kao ''zdravija'' opcija, ali novija istraživanja govore kako to nije nužno istina, prenosi Mirror.

Hrana PREHRANA Najnovija istraživanja: Loše dijete odnose više života nego cigarete

Stručni tim liječnika testne miševe podijelio je u četiri različite grupe koje su bile izložene različitom sastavu zraka. Prva grupa udisala je dim e-cigareta koje su sadržale nikotin, dok je druga grupa primala dim koji nije sadržavao nikotin. Treća skupina udisala je dim običnog duhana, a posljednja, četvrta, jedina je primala čisti zrak.

Zagreb: Zdravstveni sindikati na Rebru organizirali prosvjednu akciju 'Pet do 12' ZDRAVSTVO TRAŽI BOLJE UVJETE Hrvatska za zdravlje građana izdvaja pet puta manje nego Njemačka ili Austrija

Na kraju razdoblja od četiri mjeseca, koliko je trajalo istraživanje, došlo je do neočekivanih rezultata. Pregledom životinjskih pluća došli su do otkrića kako su životinje koje su bile izlagane dimu e-cigareta imale izrazito oštećena pluća baš poput onih koje su udisale obični duhan. Činjenica da čak i oni miševi koji su udisali dim bez nikotina imaju iste posljedice iznenadila je znanstvenike.

OVO NISMO OČEKIVALI Istraživanja kažu kako vas vaše tetovaže polako ubijaju

Jedina razlika bila je u tome što njihova pluća nisu imala upale koje su se pojavile na plućima onih koje su udisale nikotin.  Količine masti nakupljene na plućima poremetile su ne samo plućnu strukturu već i funkciju.

U istraživanju su otišli i korak dalje i miševe izložili virusu influenze kojem se uspjela oduprijeti samo ona skupina koja je bila izložena čistom zraku, dok drugima pluća nisu bila u mogućnosti boriti se s infekcijom.

Osim prestanka pušenja, za zdravo tijelo potrebna je i tjelovježba:

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • Avatar zea
    zea:

    Nitko pamentan ne očekuje da je parenje zdravo, ali u usporedbi s dimom cigarete je neusporedivo manje štetno. Ovakvi su članci direktno financirani od duhanskog lobija. Isto tako, od duhanskog su lobija financirani hvalospjevi onim cigareticama koje su umetnu u ... prikaži još! uređaj za izgaranje na niskim temperaturama.

  • Ostaticovjek:

    Pusac sam 35 god;imam astmu,nakon sto sam poceo s e-cigaretom nakon 6 mj na kontroli ,prvi puta mi je nalaz bio u redu,cak dapace vidljivo poboljsanje,to je samo moje iskustvo....