Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Istraživanja kažu kako vas vaše tetovaže polako ubijaju

Tetovaže ipak nisu toliko bezopasne koliko smo mislili. Potvrđeno je kako u određenim kombinacijama pigmenta i igle dolazi do otpuštanja nanočestica metala koje potom putuju u organizam.
04. rujna 2019. u 06:56 15 komentara 22316 prikaza
Foto: Shutterstock

Novo istraživanje pokazalo je da nanočestice metala igala za tetoviranje putuju u limfne čvorove, piše Fox News.

svaka ima značenje Što se krije iza tetovaža poznatih Hrvata? Nekada su bile tabu, a sada ih ponosno pokazuju


Za vrijeme inicijalnog istraživanja mislilo se kako je riječ samo o pigmentima za tetovažu, ali daljnjim razvojem otkriveno je i da čestice metala migriraju s igle.

Razloga za brigu nemaju svi jer je otkriveno da se ove čestice mogu pronaći samo u određenim kombinacijama pigmenta koje sadrže titanov dioksid koji je tipičan za bijelu tetovažnu tintu. 

Pametna naljepnica Ako imate problema sa srcem ili ne možete spavati, ovaj flaster je rješenje!

Migracija ovih čestica moguće je objašnjenje za alergijske reakcije koje nastaju nakon tetoviranja.

Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) krovna je institucija koja je provela ovo istraživanje, a autorica Ines Schreiver potvrdila je kako se rezultati ne mogu točno odrediti u ovom trenutku.

– Nažalost, danas ne možemo odrediti točan utjecaj na ljudsko zdravlje i mogući razvoj alergija koji dolazi zbog trošenja igle za tetoviranje. Da bi se točno ustanovile posljedice potrebno je dugoročno istraživanje i monitoring zdravlja tisuća ljudi tijekom nekoliko desetljeća – konstatirala je Schreiver.

Razmišljate li o tetovaži?

 • Da 46,51%
 • Ne 53,49%
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • tomislav32:

  Tetovaža, fuj!

 • Avatar rijetko kulturan
  rijetko kulturan:

  Isticanje *posebne osobnosti* ima svoju cijenu.

 • znam:

  U jednom intervjuu od Dr Jack Kruse-a spomenut je slucaj medicinskog tehnicara koji je razvio melanomu na mjestu tetovaze. Navodno radio je puno nocnih smjena i jedna dio spektra svjetlosti od LED zarulja je reagirao sa bojom u tetovazi. Za ... prikaži još! vise infromacija pogledati: How The New "5G" EMFs Will Make Us Sick with Dr. Jack Kruse