Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripreme za zimu

Jeste li spremni za zimu: da biste očuvali zdravlje, potrebno se zaštiti skrivenih nametnika

Lunos
Foto: Shutterstock
1/3
19.11.2022.
u 07:57

Unatoč brojnim pokušajima zaštite imuniteta zimi, mnogi zanemaruju skrivene nametnike koji pogoršavaju zdravstvenu situaciju u čak 80 posto kućanstava

Limun, čajevi, vitamini i razni napitci odličan su suborac u očuvanju zdravlja tijekom zimskih mjeseci. No, da bismo se pozabavili zdravljem zimi, nužno je zaključiti zašto je ono izloženije i zašto baš tada vladaju prehlade. Na prvu, može se činiti kao da je uzročnik svega niža temperatura, no ključ leži upravo u ustajalom zraku i toplini. Naime, tijekom nagle promjene temperature iz hladnog u toplo, čovjekov organizam okružen je raznim bakterijama i mikroorganizmima čijem razvitku najviše pogoduju vlaga i toplina.

Budući da prosječna osoba u zatvorenom prostoru provede 90 posto svog vremena, nužno je prepoznati slabiju kvalitetu zraka koja itekako može utjecati na zdravlje pojedinca.

Drugim riječima, nije hladan zrak i niska temperatura ono što nas čini bolesnima, već nagla izmjena u tople prostore, koji su najčešće ispunjeni nekvalitetnim zrakom što dalje uzrokuje razvoj mikroba i organizama štetnim po naš imunitet.

Čaj i vitamini su pomoć, ali formula je čist zrak

Kada grlo počne javljati prve simptome, a poprati ih curenje nosa, kašalj ili kihanje – radi se naravno o prehladi. Poznato je da se svaka prehlada liječi toplim čajem, vitaminima, te eventualno mirovanjem, ali ono čemu se ne pridaje dovoljno važnosti je kvaliteta zraka u interijerima. Statistike kažu da prosječna osoba provede 90 posto svog vremena u interijerima: bilo uredima, ili stambenim objektima. Upravo zato, važno je kakav zrak udišete, jer upravo nečist zrak stvara zdravstvene poteškoće.

Foto: Shutterstock

Najveći uzročnici onečišćenog zraka su slaba ventilacija uslijed koje se nakuplja ugljikov dioksid nastao prirodnim disanjem. Osim njega, uslijed nedovoljno dobre prozračnosti mogu se nakupiti i neugodni mirisi u domu. Osim ventilacije, problem je i nepravilno grijanje zbog kojeg se u domu mogu nakupiti štetne čestice. Prati ga pušenje zbog kojeg se dugoročno skupljaju štetne mikrobe u zidovima od kojih je čak 40 posto kancerogeno. Cijelu priču zaokružuju konstantno kuhanje, pečenje, te ostala priprema hrane. Isparavanjem se stvaraju čestice, ali i povećava vlažnost zraka, a samim time i razvoj simptoma poput prehlade.

Prepoznajte nečist zrak na vrijeme

Prepoznati nešto štetno nije teška filozofija, budući da je upravo ljudski organizam predviđen za takve stvari. Prvo što ćete osjetiti je neugodan, ustajali miris u prostoriji. Ako je vaš prostor duže vrijeme izložen štetnom zraku, pojavit će se i vidljiva plijesan. Također, osjećaj konstantne, česte prehlade, glavobolje ili slabosti organizma mogu biti indikator da možda zrak nije čist.

Nekvalitetno grijanje, pušenje, redovito kuhanje i pečenje, te priprema hrane mogu dovesti do onečišćenja zraka. Postoje razna rješenja na koje se oslanjamo, no najbolje se obratiti profesionalcima

Iako su moguća rješenja kojima mnogi prisežu povoljna, nisu dugotrajna. Tako primjerice možete prozračiti prostoriju otvaranjem prozora ili vrata, možete koristiti prirodan sprej protiv pljesni, osvježivače prostora, ili visoko održavanje higijene u stambenom prostoru. Ipak, sve su ovo privremena rješenja nakon kojih se u 90 posto slučajeva situacija vrati na isto, pa se nalazite u začaranom krugu.

Dugotrajno rješenje leži u profesionalizmu i kvaliteti

Želite li pak izići iz spomenutog začaranog kruga, potrebno je osloniti se na profesionalna rješenja. Najefikasnije rješenje na tržištu su ventilacijski sustavi LUNOS. Prvo i najbitnije za napomenuti jest da su dizajnirani tako da prianjaju uz svaku površinu doma, odnosno, iznimno su laki za montažu. Mogu se lako montirati i na starije kuće, a cjenovno su vrlo pristupačni.

Foto: LUNOS

Ugradnja njemačkoga ventilacijskog sustava LUNOS omogućit će stalni dotok svježeg zraka u vaš stan, dok će se potrošeni neprekidno odvoditi ventilatorskom jedinicom izravno kroz kanal ili vanjski zid. Tako ćete smanjiti količinu vlage u prostorijama i spriječiti nastanak plijesni na zidu, kondenzata i neugodnog mirisa – ukratko, sebi i svojoj obitelji poboljšat ćete kvalitetu stanovanja. Svi LUNOS elementi imaju ugrađenu zaštitu od buke i alergija. Antialergijski filtar je periv i ne treba ga mijenjati. Ventilacijski sustav LUNOS radi 24 sata dnevno, gotovo je nečujan, troši iznimno malo energije te ujedno uštedi do 30 posto više energije u odnosu na prozračivanje putem prozora. Predstavlja trajno rješenje u borbi protiv vlage i plijesni. Više detalja možete vidjeti na poveznici. Lako je radovati se zimi i biti optimist ako je zrak oko vas zauvijek čist.

Sadržaj nastao u suradnji s LUNOS Hrvatska.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?