Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štetne posljedice

Jeste li pretjerali? Doznajte što previše kofeina radi vašem tijelu

kava
Foto: Shutterstock
11.11.2015.
u 08:30

Poznato je kako kofein povoljno djeluje na naše zdravlje, no, kao i kod svega, ako pretjeramo u konzumaciji, to može imati neželjene posljedice

Kofein je prirodni stimulans koji se, osim u kavi, nalazi i u čaju, gaziranim pićima, čokoladi, energetskim napicima...

Poznato je kako kofein povoljno djeluje na naše zdravlje, no, kao i kod svega, ako pretjeramo u konzumaciji, to može imati neželjene posljedice.

Kofein pomaže u borbi protiv nekih bolesti, poput  Alzheimerove i Parkinsonove, dokazano poboljšava raspoloženje, koncentraciju i smanjuje apetit, a konzumacija kofeina prije vježbanja poboljšat će učinkovitost te tjelesne aktivnosti. 

Učinci traju satima nakon konzumacije.

Stručnjaci se slažu da u jednom danu ne bismo trebali u organizam unijeti više od 400 mg kofeina, a pretjerana konzumacija tijekom duljeg razdoblja, primjerice nekoliko mjeseci, može uzrokovati ovisnost, ali i migrene, depresiju, umor, vrućicu, pojačani osjećaj žeđi, dijareju, vrtoglavice, ali i neka "ozbiljnija" stanja koja mogu zahtijevati i liječničku intervenciju poput teškoća s disanjem, halucinacije, bol u prsima, neritmično lupanje srca, nekontrolirane mišićne tikove...

Potrebno je imati na umu da je nekima i tih 400 mg previše te se ta količina kofeina razlikuje ovisno o dobi, težini, cjelokupnom zdravlju. Adolescenti bi se trebali "zadržati" na najviše od 100 mg dnevno. 

Dojilje, oprez!

Čak i dojenčad može patiti od predoziranja kofeinom ako se u većim količinama nalazi u majčinom mlijeku.

Neki od blažih simptoma uključuju mučninu i naizmjeničnu napetost i opuštenost mišića.

Ako se radi o ozbiljnijem slučaju može doći do povraćanja, ubrzanog disanja i stanja šoka. Ako primijetite kod djeteta neke od ovih simptoma, obratite se liječniku. 

>>Pijete li puno kave, ovo će vas zanimati 

Komentara 8

MR
MRUDante
08:56 11.11.2015.

Vrhunski članak, u stilu večernjaka, obzirom da nema čitatelja koji ne zna koliko je 400mg kofeina preračunato u, recimo, šalice kave...

MI
mica1111
09:10 11.11.2015.

...aaaaaa nevjerojatno...čim malo kritiziraš vrle novinare odmah te brišu...molim odgovor zašto je moj prethodni post obrisan...

US
upravo-si-poducen
09:37 11.11.2015.

Kava mi je pomagala ove 4 godine da preživim laži Kukurikavaca na TVu. Tako da ne govorite ništa protiv kofeina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije