Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijedi znati

Doznajte što jedna šalica čaja na dan može učiniti za vaše zdravlje

čaj od limuna i meda
Foto: Thinkstock
1/7
19.12.2017.
u 08:41

Istraživači su se fokusirali na podatke 1,678 ljudi koji su imali naviku redovitog ispijanja čaja

Novo istraživanje pokazalo je da svakodnevno ispijanje čaja ima itekako dobrobiti na zdravlje. Oni koji svaki dan ispiju šalicu vrućeg čaja imaju manji rizik od razvijanja glaukoma.

Gotovo 4,5 milijuna ljudi slijepo je zbog posljedica glaukoma, a očekuje se da će taj broj do 2020. godine narasti na 11,2 milijuna. Naime, u razvijenim zemljama u više od 50% oboljelih od glaukoma bolest nije pravovremeno prepoznata, ni liječena, dok u nerazvijenim zemljama taj broj raste do 90%.

Glaukom je prvi uzrok nepovratnoga gubitka oka i drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu. 

Znanstvenici sa Sveučilišta Brown i California analizirali su podatke 10.000 Amerikanaca iz razdoblja od 2005-2006. Podaci su obuhvatili analizu uzoraka krvi, podatke iz upitnika o načinu života i navikama, fizičkim stanjima...

Istraživači su se fokusirali na podatke 1,678 ljudi koji su imali naviku redovitog ispijanja čaja. Pet posto njih je obolilo od glaukoma.

Analizom je utvrđeno da osobe koje piju jednu šalicu čaja na dan imaju 74 posto manji rizik od razvijanja glaukoma u usporedbi s onima koji ne piju čaj. 

Za liječenje galukoma pomaže čaj od gloga i lista maline te čaj od heljde. 

Pogledajte i video Simptomi raka testisa koje muškarci ne bi smjeli ignorirati

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
09:12 19.12.2017.

kolko vrući čaj mora biti? :) i kakav čaj, zeleni, crni, ili voćni, u biti parena suha jabuka sa smećem od ostatka voća? da znamo što piti! stiže božić, kuhano crno vino najjače udara, i ne dižeš se sa stola, odnosno nisi u stanju dići se ispod stola.... a vi tu čaj nudite, kavu.. još samo koje kolače, kako jelku okititi. ej, znam ja jednu, jelku... trebalo bi je, da, nakititi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije