Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Ne pijete alkohol? Imate veći rizik od ovih bolesti...

Sve je više dokaza u korist piva koje sadrži širok spektar biološki aktivnih komponenti porijeklom iz biljnih izvora
15. prosinca 2017. u 10:46 1 komentara 7029 prikaza
Piće
Foto: PR FOTO

Dobro je poznato da umjerena konzumacija alkohola može imati pozitivan učinak na zdravlje čovjeka. Rezultati stotine istraživanja pokazuju da osobe koje konzumiraju male do umjerene količine alkohola rjeđe obolijevaju od bolesti srca u usporedbi s onima koji uopće ne piju te onima koji pretjeruju s konzumiranjem alkohola.

srčani udar istraživanje Ako imate ovu krvnu grupu, vjerojatnije je da ćete doživjeti - infarkt

Iako je učinak umjerene konzumacije alkoholnih pića na smanjenje rizika od, primjerice, ateroskleroze opće prihvaćena stvar, sam mehanizam pozitivnog djelovanja još je tema brojnih rasprava u znanstvenim krugovima. 

Smanjen rizik od ateroskleroze

U svrhu otkrivanja pozadine priče, znanstvenici su proveli meta-analizu koju su objavili u časopisu Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases.

Studiozna analiza 31 studije proučavala je utjecaj konzumacije alkohola na biomarkere koji se povezuju s povećanim rizikom od ateroskleroze, poput omjera LDL i HDL kolesterola, razine triglicerida te markere koji ukazuju na upalne procese u organizmu. Rezultati su otkrili da alkohol u umjerenim količinama poboljšava omjer LDL i HDL kolesterola te smanjuje razinu interleukina 6,
markera koji se povezuje s kroničnom upalom.

Stoga je posljedica umjerenog uživanja alkoholnih pića smanjen rizik od ateroskleroze, odnosno nakupljanja plakova na unutrašnjosti krvnih žila.

Iako se u kontekstu blagotvornog učinka na zdravlje najčešće spominje crno vino zbog sadržaja polifenola, sve je više dokaza u korist konzumacije piva koje također sadrži širok spektar biološki aktivnih komponenti porijeklom iz biljnih izvora, uključujući polifenole i fitoestrogene.

Pozitivan utjecaj na lipidni profil i razinu upalnih biomarkera

Najnovija studija objavljena ove godine u časopisu Wiener klinische Wochenschrift bavila se upravo utjecajem konzumacije piva na rizik od kardiovaskularnih bolesti. 33 muškarca s visokim rizikom razvoja bolesti srca sudjelovalo je u randomiziranoj, studiji. Svi ispitanici prvo su konzumirali pivo (660 ml dnevno), zatim bezalkoholno pivo koje je osiguralo podjednaku količinu polifenola (990 ml dnevno) te džin (100 ml dnevno) tijekom razdoblja od 4 tjedna. 

Rezultati su izmjereni na početku i na kraju svake intervencije. Utvrđeno je da je umjerena konzumacija alkohola iz piva pozitivno utjecala na lipidni profil, odnosno poboljšala razinu HDL (tzv. dobrog) kolesterola, dok su polifenoli povoljno djelovanje pokazali na način da su smanjili razinu upalnih biomarkera. 

Pozitivan učinak alkohola na zdravlje, osobito zdravlje kardiovaskularnog sustava je impresivan, no ključna riječ pri konzumaciji uvijek je „umjerenost“. 

Umjereno znači 3 – 6 dl piva dnevno za zdrave muškarce i do 3 dl dnevno piva za zdrave žene koje nisu trudne, a poželjno je i ne konzumirati alkohol svakodnevno. 

Pogledajte i video Simptomi raka testisa koje muškarci ne bi smjeli ignorirati

BAŠ NIKAD Ovo je 10 napitaka koje nikada ne biste trebali naručiti u baru Hrana PRIPAZITE Ove namirnice nikako ne smijete podgrijavati! Loš zadah ZUBARSKI SAVJETI Kako se riješiti neugodnog zadaha? Evo odgovora!

 

Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja
ISPITIVANJE ZA IZNUDU
Mrzovoljni Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja: 'Gdje ste, bando destruktivna!'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj