Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPECIJALNA BOLNICA ZA ORTOPEDIJU BIOGRAD NA MORU

Jedina ustanova u RH u kojoj se ugovaraju ortopedija, fizikalna medicina, rehabilitacija i dugotrajno liječenje

02.07.2019.
u 09:00

U izradi je projekt zdravstvenog turizma “Turističko naselje za osobe s posebnim potrebama s obitelji”

Kompetitivnost i preciznost, dugogodišnje iskustvo, predanost pacijentima i poslu – tako bismo ukratko mogli opisati Specijalnu bolnicu za ortopediju Biograd na Moru koja je prve bolesnike primila još davne 1936. Kako je u to vrijeme Zadar bio u sastavu kraljevine Italije, djelovala je kao Opća banovinska bolnica sa samo 60-tak kreveta, zapošljavala je 30-tak osoba, a medicinsko osoblje sastojalo se od dva-tri liječnika i nekoliko časnih sestara-bolničarki.

Bolnica je jedina takva ustanova u RH u kojoj se ugovaraju 3 djelatnosti – ortopedija, fizikalna medicina i rehabilitacija, te dugotrajno liječenje, koje su usko povezane i održavaju kontinuitet u procesu pružanja zdravstvene zaštite. Specifičnost ustanove je mogućnost rehabilitacije nakon ortopedskih postupaka na istom mjestu po čemu je ova bolnica jedinstvena u Hrvatskoj. U djelatnosti fizikalne medicine i rehabilitacije bolnica s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje ima ugovorenih 60 kreveta. Na odjelu se liječe bolesnici nakon ortopedskih zahvata, uključujući i artroplastiku kuka i koljena, artroskopske operacije koljena i ramena, te druge ortopedske zahvate. Zbrinjavaju se nadalje bolesnici nakon koštano-mišićnih ozljeda – prijeloma i luksacija, bilo da su primarno obrađeni u ovoj ustanovi ili premješteni s kirurškog odjela Opće bolnice Zadar ili Šibenik, ali pruža se i tretman održavanja dostignutog funkcionalnog stanja. Ovdje se nude sve usluge - od detektiranja preko liječenja pa do terapije. Odjel dugotrajnog liječenja ima veliki značaj s obzirom na specifičnosti i visoku rizičnost operacija koje se rade u bolnici. Tu se prvenstveno misli na veliki postotak postoperativnih operacija s obzirom na komorbiditet bolesnika, vezan za njihovu životnu dob, kada se potreba kompleksne i zahtjevne kronične zdravstvene skrbi postavlja kao nužnost.

Također primaju i oboljele od neuroloških oboljenja – moždanog udara s posljedičnom hemiplegijom, bolesnike s Parkinsonovom bolešću, multiplom sklerozom i drugim neurološkim oboljenjima. Tako je u 2018. na odjelu liječeno 919 pacijenata.

Osim toga, na raspolaganju je i 10 ugovorenih postelja za dugotrajno liječenje ortopedskih i traumatoloških pacijenata, te 13 postelja za dugotrajno liječenje i palijativnu skrb, a ugovara se i specijalističko-konzilijarna zdravstvena zaštita kroz ambulante. No bolnica izvodi i zahvate koji se mogu obaviti samo ondje i o tome ravnatelj dipl. oec. Andrija Marcelić kaže:

– Naša posebnost koju valja istaknuti jest stalno uvođenje novih usluga. Posljednjih godina organizirano je i započelo je s radom nutricionističko savjetovalište, ustrojena je ambulanta za bol s primjenom akupunkture, uvedene su nove operacije – ugradnja endoproteze ramena

i artroskopija ramena. Razmišljamo i o nabavi barokomore uz pomoć jedinica lokalne samouprave ovog područja, čime bismo postali jedini punkt koji će je imati na ovom dijelu obale od Splita do Kvarnera – kaže ravnatelj.

U bolnici je moguć i privatni tretman:

– Od 1. srpnja u pogon će biti puštene jednokrevetne sobe s mogućnošću boravka i člana obitelji. Cijena za pacijenta je 495, a za pratnju 245 kuna. Sobe su najsuvremenije opremljene, imaju smart TV, Wi-Fi, klimatizaciju, imaju balkone prema moru, pogled na grad i Pašmanski kanal, te su na razini hotela s 4 zvjezdice, a posebna prehrana može se nadoplatiti po vrlo umjerenoj cijeni.

Imamo pet takvih soba koje osiguravaju mir i udobnost za pacijente koji si to mogu priuštiti. U tijeku je i izrada projekta zdravstvenog turizma “Turističko naselje za osobe s posebnim potrebama s obiteljima“ za što je izrađeno idejno rješenje te je predviđena gradnja naselja s 14 jedinica za obitelji s teško pokretljivim članom koji će na taj način imati pristup od mjesta smještaja preko suterena do ulaska u more. Intenzivno se radi na i organizaciji usluga fizikalne terapije stranim turistima preko hotelskih kuća pa će oni u poslijepodnevnim terminima biti naši pacijenti u ambulantnoj fizikalnoj terapiji.

Bolnica ima 10 specijalista ortopeda-traumatologa, od toga četvorica imaju više od 20 godina specijalističkog staža, dvojica više od 10 godina i četvorica mladih specijalista s pet, odnosno dvije godine specijalističkog staža te dva specijalizanta. Lani su učinjena 1152 zahvata, a od toga 584 endoproteze kuka i koljena i tri endoproteze ramena. Osim klasičnih operacija, u Specijalnoj bolnici Biograd na moru obavljaju se i artroskopske operacije koljena, u prosjeku 300 godišnje, a u posljednje vrijeme i ramena.

U stacionarnom i ambulantnom odjelu bolnice radi šest specijalista fizijatara, od kojih jedan ima više od 20 godina specijalističkog staža, dvoje više od 12 godina, i troje mladih specijalista do pet godina specijalističkog staža. Osim toga, unutar internističke službe, u internističkoj i kardiološkoj ambulanti rade tri liječnice koje provode internistički ultrazvuk. U Biogradu imamo internističku dnevnu bolnicu, Kardiološku dijagnostiku, Ambulantu za dijetoterapiju i nutricionizam te Kardiološku ambulantu – navodi ravnatelj.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije