Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odličan trik!

Jaja vam pucaju prilikom kuhanja? Dodajte samo jedan sastojak i to vam se više nikada neće dogoditi!

shutterstock
09.04.2025.
u 08:00

Ovaj mali kuhinjski trik može napraviti veliku razliku – osobito uoči blagdana kad pripremate veću količinu jaja i želite da svako bude savršeno.

Ako ste ikada kuhali jaja i naišli na ona koja su tijekom kuhanja pukla, znate koliko to može biti frustrirajuće. Osim što se bjelanjak izlije u vodu i jaje izgubi formu, takva jaja obično nisu pogodna za ukrašavanje – osobito uoči Uskrsa, kada nam je estetika važna gotovo kao i okus. Dobra je vijest da postoji vrlo jednostavan i prirodan način kako to izbjeći – i dodatno si olakšati posao kad dođe vrijeme za guljenje.

Zašto jaja pucaju?

Prije svega, treba znati da na pucanje jaja utječu temperatura, prostor u loncu i kvaliteta ljuske. Bijela jaja, primjerice, imaju tanju i osjetljiviju ljusku od smeđih. Osim toga, važno je da jaja nisu pregusto složena u loncu i da se kuhaju na umjerenoj temperaturi.

Ako želite biti sigurni da su jaja dovoljno svježa, postoji jednostavan test s vodom: stavite jaje u čašu vode – ako potone i ostane na dnu, svježe je; ako pluta, bolje ga je ne koristiti.

No ono što mnogi ne znaju jest da običan limun može odigrati ključnu ulogu u očuvanju jajeta tijekom kuhanja. Limunov sok, bogat prirodnim kiselinama, ima sposobnost blago omekšati ljusku i ujedno učvrstiti bjelanjak. Ako ljuska slučajno i pukne, limunov sok će pomoći zadržati bjelanjak unutra. Dodatni bonus? Nakon kuhanja, ljuska se znatno lakše skida – čak i kod najtvrdokornijih, svježih domaćih jaja.

Kako točno koristiti limun?

Vrlo jednostavno: Posložite jaja u lonac i dodajte hladnu vodu da ih potpuno prekrije. Ulijte 2 do 3 žlice svježe iscijeđenog limunovog soka. Stavite lonac na srednje jaku vatru i kuhajte jaja kao i obično – ovisno o tome volite li meko ili tvrdo kuhana. Kada su gotova, prebacite ih u hladnu vodu kako biste zaustavili daljnje kuhanje i olakšali guljenje.

Ključne riječi

Komentara 2

S4
saff_4
13:50 09.04.2025.

stavite jaja u hladnu vodu i onda kuhajte, neće puknuti

GO
Gof33
08:53 09.04.2025.

bijeli ocat je jeftiniji i ujedno vam ubija kamenac koji se pojavljuje kod kuhanja s tvrdom vodom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata