Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Jabuke se prskaju 20 puta, a jagode 22 puta godišnje

Dr. sc Mirsad Sadiković osmislio je i patentirao preparate s aktivnim silicijem koji iz tjelesnih stanica uklanjaju štetne tvari poput toksina, teških metala i mikroba
27. lipnja 2016. u 14:00 3 komentara 1694 prikaza
Young woman buying vegetables at the market
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/2

Jabuke se prskaju 20 puta, a jagode 22 puta godišnje da bi bile veće, ljepše i dulje zadržale svježinu nakon berbe. Prije 45 godina uzgoj pilića za prehranu trajao je 110 dana, a danas traje tridesetak. Tako dr. sc. Mirsad Sadiković započinje priču o brojnim kemikalijama koje se koriste u poljoprivredi i stočarstvu, a koje i nakon tehnoloških procesa prerade hrane ostaju u njoj kao takozvane rezidue pa ih tako unosimo u tijelo. 
U ljudskom organizmu, doduše, postoje visokoučinkovite stanice-čistači za izbacivanje štetnih tvari, ali budući da je u svakodnevnoj prehrani sve više rezidua, naše tjelesne stanice ne stignu ih sve ukloniti i potrebna im je pomoć.

U tome su se najboljima pokazali prirodni minerali dobiveni iz vulkanskih stijena, objašnjava dr. sc. Mirsad Sadiković, vlasnik tvrtke ViridisFarm koja proizvodi inovativne prirodne preparate za tretiranje bilja i dodatke prehrani za životinje, a uskoro kreće i s proizvodnjom dodataka prehrani za ljude. Preparati na bazi mikroniziranih čestica zeolita i kalcita proizvode se tehnologijom vibroaktivnih minerala (VAM) koju je dr. sc. Sadiković osmislio i patentirao kao jedinstvenu u svijetu. Minerali su toliko usitnjeni da izvanredno brzo prodiru u stanice “čisteći” ih tako da na sebe vežu štetne tvari (toksine, teške metale, mikrobe).

Za mineralne vibroaktivne preparate koji se koriste u poljoprivredi osnova je kalcijev karbonat, a dodaci prehrani za ljude i životinje temelje se na određenoj vrsti zeolita. To su vulkanske stijene čije je povoljno djelovanje na zdravlje poznato od davnina, a široko se koriste i u industrijskim procesima kao pročistači.

Dr. sc. Mirsad Sadiković patentirao je tehnologiju kojom se iz zeolita dobiva aktivni silicij u izuzetno sitnim česticama koje mogu ući u tjelesne stanice. Silicij je, poput antivirusnog programa u računalu, “tragač” za štetnim tvarima te pomaže njihovu uklanjanju iz stanica.

– Korištenjem VAM tehnologije proizvođači u Hrvatskoj mogu stvoriti potpuno nove brendove prehrambenih kultura (voća i povrća) ili bilo kojeg mesnog proizvoda, temeljene na zdravim principima uzgoja, bez povećanja cijene uzgoja. VAM tehnologijom dobiva se hrana koju proizvođač može certificirati kao eko ili organski proizvod. Tako u konačnici i na obiteljski stol dolazi hrana koja ne opterećuje ni ljudsko zdravlje ni okoliš – kaže dr. sc. Mirsad Sadiković koji se već 40 godina bavi zdravljem životinja i biljaka s ciljem poboljšanja kvalitete hrane, a posljednjih 20 godina intenzivno proučava vibroaktivne minerale. Sadikovićeve znanstvene spoznaje prožete su i obiteljskom liječničkom tradicijom. Njegov pradjed Sadik Sadiković 1928. godine napisao je legendarnu knjigu o ljekovitom bilju “Narodno zdravlje”.

Proizvodi dobiveni VAM tehnologijom već su, navodi dr. sc. Sadiković, prošli brojna testiranja na ovlaštenim domaćim i svjetskim institutima, od Instituta “Ruđer Bošković” do Instituta za vino u Montpellieru, a za njihovu primjenu zainteresirano je sve više tvrtki koje se bave poljoprivredom, stočarstvom i proizvodnjom hrane.

– U suradnji sa zagrebačkim Veterinarskim fakultetom započeli smo pokuse u Meksiku i Ukrajini. Meksička tvrtka koja ima 140.000 krava, na uzorku od njih gotovo tisuću pratit će kako naš dodatak hrani za životinje utječe na kvalitetu mlijeka. S tvrtkom iz Ukrajine započinjemo najveći pokus ovakve vrste u svijetu – dodatak hrani za životinje uzimat će 400.000 pilića. Naime, ova je tvrtka već iskušala naš proizvod na manjem broju pilića te se pokazalo da je kvaliteta mesa puno bolja, sa 60-70% manje rezidua (herbicida i pesticida koji ostaju na životinjskoj hrani te drugih toksičnih kemikalija).

>>Bacate koru od luka? Nemojte, stavite je u zamrzivač

PREVENCIJA
Brzi test na koronu još ne stiže, ali klasični su testovi pouzdaniji: 'Evo gdje ih naći'
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • fatianegra51:

    I sto ond a,ako 110 dan.Sacekat cemo !

  • texas:

    Nek požuri malo s tim!

  • than:

    Kemijom na kemiju.Ali dobra reklama. Steta. Da ima i bar malo istine u svemu, opet cemo unositi enormne kolicine kemije, odnosno raznoraznih otrova.