Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Genski pokusi

Izraelski znanstvenici proizveli kolagen iz - duhana

koža
Arhiva
12.06.2010.
u 18:00

U medicinskoj i kozmetičkoj industriji kolagen je među iznimno važnim sastojcima. Riječ je o proteinu koji se prirodno nalazi u ljudskom tijelu, a nužan je za gipkost i obnavljanje vezivnih tkiva

 

 

 

U medicinskoj i kozmetičkoj industriji kolagen je među iznimno važnim sastojcima. Riječ je o proteinu koji se prirodno nalazi u ljudskom tijelu, a nužan je za gipkost i obnavljanje vezivnih tkiva. Njegova industrijski proizvedena inačica, takozvani pro-kolagen, obilno se koristi u kozmetici i regenerativnoj medicini (npr. kirurški implantati, tretmani za zacjeljivanje rana). Procjenjuje se da se na svjetskom tržištu medicinskih tretmana na bazi kolagena godišnje “okrene” oko 30 milijardi dolara. No trenutno se takozvani komercijalni kolagen proizvodi od životinja, a bilo bi mnogo praktičnije i zdravije kad bi se mogao proizvoditi iz biljaka. Upravo je to uspjelo profesoru Odedu Shoseyovu sa Sveučilišta u Jeruzalemu, koji je kopije ljudskoga kolagena dobio složenim genskim pokusima na biljci duhana. Shoseyov inovativni pro-kolagen pobudio je veliko zanimanje u svijetu, a uspije li njegova komercijalna uporaba, predviđa se da će to biti prekretnica u razvoju medicinskih i kozmetičkih tretmana za obnovu i njegu kože.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije