Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Između buke i aritmije srca postoji čvrsta povezanost

GHS studija prikupila je podatke preko 15 tisuća žena i muškaraca koji su bili izloženi različitim vrstama buka tijekom dana i noći i morali izvještavati svoju fibrilaciju atrija.
30. srpnja 2018. u 18:53 1 komentara 703 prikaza
buka
Foto: Getty

Svi već znamo da nedostatak vježbanja, loša ishrana, pušenje i alkohol mogu dovesti do srčanih problema, no znanstvenici su sada dokazali da je i buka bitan čimbenik u razvoju takvih teškoća.

Ilustracija KORISNI SAVJETI Evo kako jesti zdravije bez izbacivanja šećera iz prehrane

Buka povećava vjerojatnost razvijanja najčešće srčane aritmije, fibrilacije atrija, po znanstvenicima sa sveučilišta u Mainzu koji su analizirali podatke iz studije Gutenberg Health Study (GHS).

U studiji, objavljenoj u znanstvenom časopisu International Journal of Cardiology, do 23 posto osoba obuhvaćenih istraživanjem patilo je od fibrilacije atrija uslijed ekstremnih uvjeta buke. Bez buke, ta je brojka bila samo 15 posto.

Koža Jeste li sami krivi? Želite "lijepo" stariti? Odbacite ove životne navike...

Prethodne studije pokazale su da samo jedan do tri posto ljudi pati od fibrilacije atrija. ''Ovo je zato što se izgledi za pojavu srčane aritmije povećavaju s godinama'', rekao je kardiolog Thomas Muenzel.

Na početku studije, prije deset godina, sudionici istraživanja su imali između 35 i 74 godine, te su tijekom trajanja studije postajali ranjiviji, objasnio je Muenzel.

Saša Segedi Osobni trener: Kako plivanjem otopiti kilograme, aktivirati tijelo i zaštititi zdravlje?

GHS studija prikupila je podatke preko 15 tisuća žena i muškaraca koji su bili izloženi različitim vrstama buka tijekom dana i noći i morali izvještavati svoju fibrilaciju atrija.

Uz ceste, željeznice i buku susjedstva, buka zrakoplova jedna je od vrsta buke koja najviše uznemiruje ljude.

Buka zrakoplova danju je bila posebno uznemirujuća za 84 posto, a noću 69 posto ispitanih u istraživanju.

Deset zdravih alternativa vašoj omiljenoj brzoj hrani

buka
1 / 11
Katkada zdrava hrana ima okus poput lišća, osobito u usporedbi s brzom hranom. No zdrava prehrana ima tonu prednosti. Evo popisa omiljenih zdravih alternativa našoj omiljenoj junk hrani.

 

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?