Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rječnik ljepote

Iza ovih čudnih naziva skrivaju se praktični proizvodi

Make up
Foto: Getty
1/14
02.07.2014.
u 18:00

Ne treba objašnjavati što je krema, a što serum, no znate li što je blur, hibrid, suho ulje, micelarna voda, primer?

Među pojmovima koji su snažno odjeknuli kozmetičkim tržištem nezaobilazna je “abeceda” za kreme koje obećavaju savršen ten u tren oka, ujedinjujući hidrataciju i svojstva pudera.

1. BB, CC, DD...

Vrlo su slični proizvodi. BB krema (blemish balm, beauty balm) istodobno njeguje i prekriva poput tekućeg pudera te štiti od vanjskih utjecaja. CC krema (color correcting) navodno još uspješnije prikriva nepravilnosti, a DD krema (daily defense, dynamic do-all) još bolje “pegla” bore.

Foto: Biotherm

Aquasource CC gel ujednačuje ten dajući mu boju i sjaj "kao nakon vikenda u prirodi", (191 kn, Muller)

2. Blur

Engleski izraz za “zamagliti” odnosno “zamutiti” dobro opisuje namjenu proizvoda koji trenutačno prikrivaju bore, proširene pore, neujednačen ten i druge nepravilnosti. Takvi preparati imaju posebne “optičke efekte” zahvaljujući silikonskim i reflektirajućim česticama koje stvaraju dojmljivu “iluziju” lijepog tena.

Foto: Garnier

5sec Pefrect Blur trenutačno poboljšava izgled kože zaglađajući je, matirajući i prikrivajući nepravilnosti (79,90 kn, Kozmo)

3. Dvofazno (dvokomponentno)

Nikakva filozofija, riječ je o proizvodu koji se sastoji od dvije različite teksture, na primjer vodene i uljne, a prije upotrebe se protrese kako bi se one prožele.

Foto: Melvita

Dvofazni eliksir za lice, s ekstraktom cvjetova i plodova divlje ruže ( 191,90 kn, Melvita)

4. Hibrid

Najčešće se ovaj pojam koristi za nove generacije stikova za usne, koji ujedinjuju svojstva ruža, sjajila i balzama. Dakle, praktičan “mješanac”.

Foto: Dior

Addict Fluid Stick za usne ujedinjuje svojstva ruža, sjajila i balzama ( 237 kn, Iris)

5. Hijaluronska kiselina

Prirodno je prisutna u organizmu, izvrsno veže vodu te daje koži jedrinu i punoću. Stoga su kozmetičke inačice hijaluronske kiseline među najpopularnijim sastojcima u kremama protiv bora.

Foto: Novexpert

Booster Hyaluronique koncentrat je hijaluronske kiseline protiv bora ( 380 kn, u ljekarnama)

6. Karite maslac

Poznat je kao i shea maslac, a dobiva se iz orašastog ploda istoimenog afričkog stabla. Sveprisutan je u kozmetici jer se smatra da izvrsno hrani, hidratizira i štiti kožu.

Foto: L`Occitane

Ultrabogata krema za tijelo s karite maslacem ( 269,40 kn, L`Occitane)

7. Keratin

Protein prirodno prisutan u koži, kosi i noktima “oponaša” se kozmetičkim inačicama koje se najčešće dodaju u proizvode za njegu kose, za čvršće i sjajnije vlasi.

Regenerator za kosu Keratin Hair Perfection (27,90 kn, dm)

8. Maglica

Otmjeniji naziv za osvježavajuće vodice u spreju, obogaćene termalnom i morskom vodom, biljnim ekstraktima... Odlično osvježenje za kožu u vrućim danima.

Foto: La Mer

Hidratantna maglica za lice Brume De La Mer s morskim i biljnim ekstraktima (518 kn, Douglas)

9. Micelarna voda

Iznimno blaga otopina za njegu i čišćenje lica sadrži mikročestice micele koje poput magneta na sebe vežu nečistoće, a pritom ne narušavaju prirodnu ravnotežu kože.

Foto: Nivea

Micelarna voda 3u1 za čišćenje lica i uklanjanje šminke s provitaminom B5 i uljem sjemenki grožđa (38,90 kn, Kozmo)

10. Pekmez

Proizvodi bogatih “slasnih” tekstura s prirodnim uljima poput mrkve, oraha i kakaovca, ubrzavaju tamnjenje kože na suncu. Izdašno njeguju, ali ne sadrže zaštitne faktore pa se ne preporučuju za osjetljivu kožu.

Foto: Olival

Pekmez za ubrzano tamnjenje s uljima oraha, mrkve i kakaovca (79,90 kn, dm)

11. Primer

Engleski izraz za prvi, početni, osnovni postao je uobičajen naziv za “bazu” odnosno podlogu koja se nanosi prije šminke. Takvi proizvodi ujednačuju i zaglađuju ten te produljuju trajnost make-upa, sprečavajući “razlijevanje” i “preslikavanje”.

Foto: MAKE UP FACTORY

Baza za make-up ( 174,90 kn, Muller)

12. Suho ulje

U pravilu je to mješavina finih prirodnih ulja s laganom teksturom koja se dobro upija u kožu, ne ostavljajući masne tragove. Odlično njeguje i kosu, nokte...

Foto: Nuxe

Suho ulje za kožu i kosu Mademoiselle Prodigieuse od makadamije, badema, kamelije, lješnjaka, gospine trave i borača (239,70 kn, u ljekarnama)

>>Nije svako rumenilo 'samo rumenilo'. Evo u čemu su razlike

>>Jednostavni i spasonosni trikovi za ljepotu koje svaka žena želi znati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije