Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Učenici u velikoj mjeri nezadovoljni svojom tjelesnom težinom

'Prehrambene navike, neadekvatna tjelesna aktivnost i svijest o vlastitom tijelu područja su u kojima su utvrđeni brojni problemi i odstupanja'
04. srpnja 2016. u 15:27 1 komentara 546 prikaza
debljina
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/5

Istraživanje koje je u sklopu projekta "Vrtim zdravi film", posvećenog pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti djece, proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) pokazalo je da je razina znanja učenika nezadovoljavajuća te da su u velikoj mjeri opterećeni i nezadovoljni svojom tjelesnom težinom.

U petoj godini provedbe edukativnog projekta "Vrtim zdravi film" sudjelovalo je više od 4200 djece iz 89 osnovnih škola diljem Hrvatske, a projekt su u školama provodili profesori tjelesne i zdravstvene kulture, koji su učenicima prenijeli osnovna znanja o pravilnoj prehrani, planiranju prehrane, utjecaju hrane na zdravlje te savjete kako praktično primijeniti stečena znanja.

"Prehrambene navike, neadekvatna tjelesna aktivnost i svijest o vlastitom tijelu područja su u kojima su utvrđeni brojni problemi i odstupanja od preporuka stručnjaka. Dodatno, pokazalo se kako se više trebamo posvetiti temama kao što su prekomjeran unos soli i šećera - gotovo polovica testiranih učenika nije dala točne odgovore na pitanja vezana uz tu tematiku“, izjavila je epidemiologinja iz HZJZ-a Dijana Mayer.

Organizatori kampanje ističu kako je nakon edukacije 77 posto učenika znalo da tanjur pravilne prehrane treba sadržavati voće, povrće, žitarice, proteine, mlijeko, vodu i masti te je njih preko 80 posto znalo zašto su cjelovite žitarice bolje od prerađenih.

Kada je riječ o tjelesnoj aktivnosti rezultati su pokazali kako je više od 80 posto sedmaša nedovoljno tjelesno aktivno, odnosno manje od preporučenih 60 minuta dnevno.

S druge strane, njih više od 53 posto bavi se nekom vrstom tjelesne aktivnosti tri ili manje puta tjedno, što je nedovoljno za djecu u toj fazi razvoja. Istodobno je manje o 50 posto učenika zadovoljno svojom trenutnom tjelesnom težinom dok njih oko 29 posto smatra da je debelo i da bi trebalo smršaviti.

arya Tužna priča Ima 10 godina i 190 kg. Majka dječaka: Nema veće boli nego vidjeti dijete kako pati Trčanje Pokrenite se! Redovita tjelesna aktivnost smanjuje rizik od 13 vrsta karcinoma. Evo kod kojih!

Akciju provode Hrvatski školski sportski savez i tvrtka Nestlé, s ciljem edukacije sedmaša o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti te stvaranje zdravih navika ključnih za prevenciju najraširenijih bolesti današnjice poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i astme.

Hrvatski program Vrtim zdravi film dio je globalne Nestlé inicijative "Healthy kids" (Zdrava djeca) koja se provodi u 80 zemalja u Hrvatskoj je dosad obuhvatio više od 12.500 učenika iz svih županija, kazala je voditeljica projekta za regiju Nestle Adriatica Irena Kurtanjek.

U sklopu projekta značajna postignuća ostvarili su učenici Osnovne škole Čista Velika, koji su nagrađeni za najveći pomak u znanju te učenici Osnovne škole Antuna Mihanovića iz Klanjca, koji su nagrađeni za najbolji kreativni uradak na temu zdravih recepata. Učenice osnovne škole B. Tonija iz Samobora te učenici osnovne škole Rakitje iz Svete Nedelje nagrađeni su za najbolja ostvarenja u sportu.

Karlovac: Zbog transporta covid pozitivnih osoba Hitnoj pomoći za 80 posto povečan broj intervencija
REFORMA ZDRAVSTVA
Prijedlozi stručnjaka: Participacija do 4000 kn, porez na cigarete, naplata nehitnog prijma...
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?