Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Istraživanje pokazalo: Konzumacijom ovih namirnica mogli biste smanjiti krvni tlak

Flavanoli su prirodni spojevi, koji se uglavnom nalaze u voću i povrću.
26. listopada 2020. u 16:24 1 komentara 1167 prikaza
Foto: shutterstock

Prema istraživanjina, prehrana je jedan od ključnih čimbenika za obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, zbog čega su studije o povezanosti prehrane i krvnog tlaka presudno važnim. U novom istraživanju, istraživači su pronašli vezu između većeg unosa flavonola i nižeg krvnog tlaka kod sudionika, nudeći pomak koji bi mogao napraviti veliku razliku, kako prenosi Mindbodygreen.

Studija, koja je objavljena u Scientific Reports, istraživala je grupu s više od 25 000 sudionika. Prema istraživanjima, rezultati ove studije sugeriraju da ukupni porast flavonola može pomoći u snižavanju krvnog tlaka.

Flavanoli su prirodni spojevi, koji se uglavnom nalaze u voću i povrću. Oni su razlog zašto su namirnice od crnog vina do čokolade povezane sa zdravstvenim blagodatima, ali se također nalaze hrani poput poput jabuka, bobičastog voća, kao i u čajevima.

Trikovi pomoću kojih ćete si olakšati učenje: Udisanje limuna, masiranje uha...

1 / 3
učenje

Otkrili su da je ključna razlika između sudionika s najvećim naspram najnižeg unosa bila razlika između 2 i 4 mmHg u krvnom tlaku, dok je niža skupina imala veći unos flavonola. To je bilo vidljivo kad su ljudi usvojili mediteransku prehranu, koja je cijelo vrijeme rangirana kao jedna od najboljih dijeta za cjelokupno zdravlje.

Profesor Gunter Kuhnle, nutricionist sa Sveučilišta Reading, koji je vodio studiju, objasnio je:

- Prethodna istraživanja velikih populacija uvijek su se oslanjala na podatke koje su ispitanici rekli o sebi kako bi se izvukli zaključci, ali ovo je prva studija koja je objektivno istraživala povezanost između određenog bioaktivnog spoja i zdravlja. 

Dobra vijest je da postoji puno razloga za posezanje za hranom bogatom flavanolom, osim toga što pomažu u prevenciji visokog tlaka.Bobice su super za zdravlje crijeva, jabuke su dobar izvor vlakana, a pojedini čajevi mogu pomoći kod nadutosti, glavobolje...

- Povezanost koju smo primijetili možemo s povjerenjem pripisati unosu flavanola - tvrdi Kuhnle.

Grijanje ne mora biti udar na kućni proračun: Donosimo nekoliko savjeta kako uštedjeti ove sezone:

Od polja do stola Zelena strategija OD POLJA DO STOLA: Strategija koja otkriva pozadinu održivog razvoja Huawei PETAL SEARCH Kako najlakše skinuti top aplikacije poput Tik Toka ili Deezera na vaš Huawei mobitel Samo na Večernji TV-u Stručnjakinja objasnila zašto mladi nemaju poduzetnički duh i je li euro bolji od kune Ogledalo duše Istraživanje pokazalo: Oči su najvažniji dio kada flertujete s nekim, evo i zašto
NAŠA SKIJAŠICA
Dugo je nismo vidjeli! Hrvatsku je zamijenila Švicarskom, a zbog bolesti je donijela tešku odluku
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima