Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
samo 500 kalorija

Isprekidani post najbolji za popravljanje krvne slike

'tema1_nnn_ziv_020712'
''
15.08.2012.
u 12:00

Post samo dva dana u tjednu dovoljan je da poboljša opće stanje organizma i krvnu sliku te "iskleše" liniju...

Ne pretjerano zabavan, ali po mnogima učinkovit način postizanja mladolikog izgleda, održavanja težine i produljenja života je i dijeta koja uključuje povremeni post, a popularna je još pod nazivom "alternate day fasting" (ADF) (aternativni dan posta) ili 5/2 dijeta.

Princip normalnog unosa kalorija pet dana u tjednu i dva dana posta koji dozvoljava samo 500 kalorija (za žene) i 600 kalorija (za muškarce) odlučio je testirati Michael Mosley u svojoj emisiji Eat, Fast and Live Longer na BBC-u.

- U dane kad sam postio primijetio sam da najbolje funkcioniram pojedem ili za doručak omlet, krišku šunke i puno crnog čaja što donosi oko 300 kaorija - rekao je. Tijekom posnog dana konzumirao je i biljne čajeve i vodu, a navečer bi si "priuštio" ribu i povrće.

 Bez prejedanja

Zanimljivo, Mosley je kazao da je u dane kad nije postio jeo sasvim normalno, što znači da se nije prejedao iako je mogao. Rezultat je bio šest kilograma manje u pet tjedana, te bolja krvna slika i kolesterol.

Nutricionisti i znanstvenici smatraju da se postom znatno može utjecati na smanjenje rizika od pojave opakih bolesti tipa raka i diabetesa jer se organizam pročišćava gotovo na dnevnoj bazi. Ipak doktori smatraju da se, ako se odlučite na takav kontrolirani post, prvo posavjetujete sa svojim liječnikom, a obavezno ako ste trudnica ili bolujete od dijabetesa.

Post je dovoljan sam za sebe

Nedavno istraživanje Kriste Varady sa sveučilišta u Chicagu obuhvatilo je dvije grupe pretilih pacijenata koji su osam tjedana postili svaki drugi dan.

- Držite li se disciplinirano ograničenog unosa kalorija na dan posta, s obzirom na rizik od kardiovaskularnih bolesti, nema razlike ako drugi dan jedete hranu s puno masnoće ili s malo masnoća - kazala je istraživačica.

Komentara 5

DO
doktorica
12:28 15.08.2012.

pa da onda postimo cijeli tjedan,da bi bili zdraviji?!

JO
joso
14:39 15.08.2012.

ja ne jedem ništa evo već... 10 godina i super mi je ....... pokušajte i vi.....

Avatar bereza
bereza
14:45 15.08.2012.

A, to je, znači, namjera 'rvacke vlade! Oni žele natjerati cijeli narod da posti cijelog života kako bi nacija postala "zdravija"! Šteta samo što to ne primijene na sebi samima, već su siroti stalno po doktorima, bolnicama, i bolovanjima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije