Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRO JE ZNATI

Pijete li dovoljno vode? To nije jedini zdravi način hidratacije: dobro je piti i mlijeko!

Shutterstock
22.07.2022.
u 14:30

Mlijeko sadrži elektrolite, pa ga je posebno dobro piti po velikim vrućinama i umjesto vode, posebno ako vježbate i puno se znojite

Želite ostati hidratizirani, ali niste baš obožavatelj obične vode? Niste jedini, a preporučenih se osam čaša dnevno mnogima može činiti kao obaveza. Ipak, obična nam voda nije jedina opcija jer i druge hidratantne tekućine i hrana bogata vodom također mogu utažiti žeđ i pomoći tijelu da zadovolji svoje dnevne potrebe za vodom; istovremeno nudeći raznolikost okusa, piše Real Simple.

Iako vodu ne možete u potpunosti zamijeniiti drugim napitkom, možete imati koristi i od vode iz drugih izvora tijekom dana. Postoji jedno piće koje je poprilčno hidratantno i sigurno ga imate u svome hladnjaku, a to je - mlijeko.

Vino za srce, a šampanjac za mozak? Doznajte zašto su dobra ova alkoholna pića

1/6

Istraživanje iz 2016. godine objavljeno u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition uspoređivalo je učinke različitih pića na ravnoteži tekućine u tijelu sudionika: obranog mlijeka, punomasnog mlijeka, sokova, sokova bez šećera, čaja, ledenog čaja, kave, piva, soka od naranče, gazirane vode i sportskih napitaka, i zatim su usporedili rezultate s negaziranom vodom. Rezultati su pokazali da i obrano i punomasno mlijeko više hidratiziraju od obične vode, budući da, kada su sudionici pili mlijeko, mogli su zadržati tekućinu dulje nego kada su pili vodu. 

- Mijeko se sastoji od oko 90 posto vode, što znači da može biti dobar izvor hidratacije, osobito u ljetnim mjesecima kada su ljudi izloženiji riziku od dehidracije. Također sadrži esencijalne minerale natrij i kalij, elektrolite koji su potrebni da nadomjeste ono što izbacimo iz tijela znojenjem - potvrdila je klinička dijetetičarka Patricia Kolesa. 

Postoji nekoliko razloga zašto je mlijeko toliko hidratantno, a prvi je što, za razliku od vode koja ne sadrži kalorije niti hranjive tvari, ima puno hranjivih tvari koje potiču hidrataciju, ima više kalorija i nudi ravnotežu masti, ugljikohidrata, prooteina, vitamina i minerala. Kada pijete tako hranjivo bogat napitak, tijelu je prirodno potrebno više vremena da ga preradi, a što duže tijelu treba apsorbira i preradi tekućine, to ih dulje zadržava. 

Najbolje vrijeme da odaberete čašu mlijeka umjesto čaše vode, je nakon nečega što vam je oduzelo puno snage i energije, i nakon čega ste izgubili puno znoja, a to je primjerice nakon snažne i znojne vježbe kada trebate nadomjestiti kalorije, elektrolite, proteine i masti koji se nalaze u mlijeku, a u vodi nedostaju. 

Ljeti se najradije tuširate hladnom vodom? Više će vas rashladiti topla kupka, kažu stručnjaci

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije