Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zzz...

Imate problema s buđenjem? Evo zašto je 'snooze' užasna ideja

Buđenje
Foto: Thinkstock
15.09.2015.
u 07:00

Sada ste se zasigurno prisjetili kako ste bar jednom ustali, pogledali na sat i u panici shvatili da ste, unatoč ponavljajućem alarmu - zaspali i kasnite.

Zijevate cijelo jutro...

Iako ste sinoć odlučili napraviti "reda" u svom rasporedu spavanja i pokloniti si malo više noćnog sna, opet ste imali problema s buđenjem?

Iako vam se opcija ponavljajućeg alarma (snooze) može činiti kao spasonosna, zapravo je užasna ideja.

Kontinuirano odgađanje trenutka da se konačno ustanete iz kreveta može ozbiljno narušiti kvalitetu vašeg sna i učiniti vas mrzovoljnima tijekom dana, tvrdi Christopher W. Winter, neurolog iz Charlottesvillea.

Najčešća je pogreška, tvrdi, namjestiti alarm za buđenje primjerice u 06h, iako znate da se zasigurno nećete ustati prije 06.30h.

Kada se oglasi alarm i ugasite ga do iduće "zvonjave", zapravo ste sebi na taj način "ukrali" tih ola sata kvalitetnog sna kojeg ste mogli imati da ste alarm odmah namjestili za 06.30h.

Kada prvi put zazvoni, prene vas iz dubokog sna i niste se razbudili.

Umjesto da sada ustanete odmah na prvu i razbudite se, klikom na "snooze" imate dojam sigurnosti da će zazvoniti ponovno i padate u dublji san i buđenje postaje sve teže.

Sada ste se zasigurno prisjetili kako ste bar jednom ustali, pogledali na sat i u panici shvatili da ste, unatoč ponavljajućem alarmu - zaspali i kasnite.

Winter savjetuje da namjestite alarm za buđenje na točno onoliko sati u koliko zaista imate namjeru ustati i ne upadate u "snooze" zamke.

>>TOP 4 razloga zbog kojih ćete već večeras spavati goli

>>Evo koliko stupnjeva treba biti u vašoj spavaćoj sobi za kvalitetan san

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije