Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravlje u prirodi

Imate poteškoća sa začećem? 'Očajnica' vam može pomoći

trudnica
Foto: Thinkstock
16.01.2014.
u 10:30

Jedan od razloga ženske neplodnosti može biti neredoviti menstrualni ciklus ili hormonalni disbalans. U ovim slučajevima možete si i same pomoći čajevima ljekovitih biljaka

Dijete je najveći dar u životu. Iako ste barem jednom u panici kupovali test za trudnoću nadajući da se neće pokazati pozitivan rezultat, sada ste odlučniji nego ikad prije na svijet donijeti novi život. Brojite plodne dane, mjerite bazalnu temperaturu, ali već nekoliko mjeseci nema promjene? Niste jedini, ovo je vrlo česta pojava i nije odmah znak za uzbunu. Nekada je riječ samo o stresu ili lakšem zdravstvenom problemu koji se jednostavno može riješiti.

Stres i ubrzan tempo života imaju vrlo negativan utjecaj na začeće. Iako vam se ponekad može činiti da je zatrudnjeti jedna od najtežih stvari na svijetu, možete olakšati cijeli proces. Krenimo redom. Donijeli ste tu odluku, jednu od najvažnijih na svijetu. Sada je vrijeme da krenete na pregled k ginekologu i napravite papa test. Nije "obveza", ali ne želite da vam neka bakterijska infekcija ometa trudnoću, ali nažalost može dovesti i do crnjeg scenarija.

Liječnici savjetuju da ne radite paniku ako niste zatrudnjele odmah. Prema njima, imate otprilike godinu dana pokušaja prije nego vas pošalju na razne liječničke pretrage za utvrđivanje neplodnosti. Nemojte se prestrašiti, to su ustaljeni koraci, a ako zaista toliko jako želite dijete, onda želite i što prije doznati u čemu je problem i riješiti ga. Dok ne znate postoji li ikakva zdravstvena prepreka, ne možete ništa napraviti da povećate mogućnost za začećem. Imajte na umu da oba partnera moraju proći liječničku kontrolu jer, ako samo žena ide na pretrage, a "problem" je u muškarcu, izgubili ste previše dragocjenog vremena, a i dalje ste bez rezultata.

Nagovaranje muškarca da ode na pretrage može biti poprilično težak zadatak. Ali, ako želite rezultate što prije, potaknite ga na to jer pretraga kojoj se muškarci podvrgavaju zove se spermiogram i nije "neugodna ni bolna". Provodi se tako da muškarac ostavi uzorak sjemena na analizu da se utvrdi brojnost spermija, njihova morfologija... Ako postoji problem s nedovoljnom brojnošću, liječnik će muškarcu savjetovati da ne nosi uske bokserice, tušira se hladnijom vodom, nosi isključivo pamučno donje rublje, a i određenim načinom prehrane može poboljšati loše rezultate spermiograma.

Kod žena jedan od razloga neplodnosti može biti neredoviti menstrualni ciklus, hormonalni disbalans, a u ovakvim slučajevima možete si i same pomoći. Vrkuta, stolisnik i marulja, biljke su koje će vam biti najbolji saveznik u borbi s ovim problemom. Pijte čajeve pripremljene od ovih ljekovitih biljaka za unapređenje zdravlja i spolnog sustava.

>>Idealno vrijeme za začeće je jutro, kada smo i najsretniji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije