Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Ima mnoge dobrobiti: Evo što se događa vašem tijelu ako svaki dan jedete cimet

shutterstock
23.11.2023.
u 08:00

Ako jedete cimet svaki dan, postoje načini na koje će utjecati na vaše tijelo - baš kao što to čini bilo što drugo što jedete ili pijete. Uglavnom su ti učinci dobri - iako je važno razmotriti kako konzumirate cimet.

Kako se približavamo blagdanskoj sezoni, postoji jedan začin za kojim vjerojatno posežete češće: cimet! Ako volite cimet, velika je vjerojatnost da ga koristite i više od samog pečenja blagdanskih poslastica. Začin ima izvrstan okus u čiliju, na slatkom krumpiru, u pečenjima, u curryju i još mnogo toga. To je također način da zasladite kavu ili čaj bez upotrebe šećera, prenosi Yahoo.

Ako jedete cimet svaki dan, postoje načini na koje će utjecati na vaše tijelo - baš kao što to čini bilo što drugo što jedete ili pijete. Uglavnom su ti učinci dobri - iako je važno razmotriti kako konzumirate cimet. No, također je važno znati koliko je cimeta sigurno redovito konzumirati jer da, moguće ga je konzumirati previše.

VEZANI ČLANCI: 

1. Može smanjiti kolesterol: Lauren Manaker, registrirana dijetetičarka, nutricionistica i autorica, kaže da je jedna od prednosti redovitog konzumiranja cimeta to što je dobar za vaše srce. 'Dnevna konzumacija cimeta dugoročno je povezana sa zdravljem srca na nekoliko načina. Naime, poznato je da cimet smanjuje razinu ukupnog kolesterola, LDL kolesterola i triglicerida, dok održava razinu HDL kolesterola'. kaže ona. To izravno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, koje su vodeći uzrok smrti u svijetu.

2. Može sniziti krvni tlak: Osim snižavanja LDL kolesterola, Manaker kaže da svakodnevna konzumacija cimeta također može sniziti krvni tlak. Budući da je visoki krvni tlak povezan s kardiovaskularnim bolestima, ovo je još jedan način na koji konzumacija cimeta smanjuje rizik.

3. Može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2: Znanstvena istraživanja pokazuju da konzumacija cimeta može povećati osjetljivost na inzulin. 'To znači da se pokazalo da vas cimet čini osjetljivijima na inzulin koji vaše tijelo proizvodi, tako da stanice vašeg tijela bolje reagiraju na inzulin, hormon koji kontrolira šećer u krvi', objašnjava Sharon Palmer, registrirana dijetetičarka i nutricionistica.

GALERIJA: Odlični razlozi da med `začinite` cimetom

1/8

Palmer objašnjava da je razlog zašto je ovo korisno jer može pomoći u zaštiti od dijabetesa tipa 2. 'Kako tijelo postaje otpornije na inzulin koji proizvodi, glukoza ne može tako lako ući u stanice u tijelu, a to dovodi do porasta razine glukoze u krvi i na kraju do dijabetesa tipa 2', kaže ona. Ali, naglašava da cimet nije čaroban i da je važno uzeti u obzir prehranu u cjelini.

4. Može smanjiti rizik od demencije: Redovito jedenje cimeta također je dobro za vaš mozak. 'Cimet sadrži spojeve za koje se pokazalo da inhibiraju nakupljanje proteina zvanog tau u mozgu, što je obilježje Alzheimerove bolesti', kaže Manaker. Ali, dodaje da je potrebno mnogo više podataka da se potvrdi odnos prije nego što se cimet može preporučiti kao siguran način za potporu zdravlju mozga.

5. Podržava zdravlje crijeva: Budući da je cimet protuupalni začin, Manaker kaže da može pomoći u održavanju zdravih crijeva, potiskujući rast loših bakterija i omogućujući dobrim bakterijama da napreduju. Osim toga, neka istraživanja pokazuju da cimet može pomoći u ublažavanju simptoma kod ljudi koji imaju redoviti proljev zbog sindroma iritabilnog crijeva.

VEZANI ČLANCI: 

Koliko je cimeta previše? Iako je svakodnevna konzumacija cimeta povezana s brojnim zdravstvenim dobrobitima, možete imati previše dobrih stvari. 'Koliko god cimet bio koristan, važno je zapamtiti da previše može biti štetno. Potencijalno opasan spoj u cimetu zove se kumarin, koji u velikim količinama može uzrokovati oštećenje jetre'. kaže Manaker. Dodaje da je količina kumarina u Cinnamomum cassia—vrsti cimeta koja se nalazi u većini trgovina mješovitom robom—znatno veća nego u cejlonskom cimetu (pravom cimetu).

Zbog opasnosti od oštećenja jetre, Manaker kaže da Europska agencija za sigurnost hrane preporučuje dnevni unos ne više od 0,1 miligrama kumarina po kilogramu tjelesne težine. 'To znači da osoba koja teži 70 kilograma ne bi trebala konzumirati više od 7 miligrama kumarina, koji se nalazi u otprilike jednoj žličici cimeta', kaže ona, 'Dodavanje mrvice cimeta u zobene pahuljice svaki dan vjerojatno neće uzrokovati nikakvu štetu, ali uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom'.

Sve dok konzumirate manje od jedne čajne žličice cimeta dnevno (ili manje od pola čajne žličice dnevno ako imate manje od 70 kg), iskoristit ćete njegove brojne dobrobiti bez ikakvih negativnih učinaka. Ali, ako ste zabrinuti u vezi s konzumacijom cimeta i kako bi on mogao utjecati na vaše tijelo, najbolje je da o tome pitate svog liječnika.

Doručak je najvažniji obrok u danu, no ove je namirnice ujutro bolje izbjegavati:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije