Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
važno je znati

I to se može dogoditi: Ovo su znakovi da ste popili previše vode!

Shutterstock
14.07.2023.
u 11:30

Rizici opasni po život leže u ispijanju prekomjernih količina vode, osobito u kombinaciji s gubitkom ključnih elektrolita

Stalno nas podsjećaju na dobrobiti hidriranja, ali ispijanje dovoljne količine vode može biti nezgodno, čak i ako ste pronašli bocu vode koju volite. Ali može li pijenje previše vode biti loše za vas? Kako znati jeste li popili previše? Prekomjerna hidracija može uzrokovati simptome u rasponu od blagih i pomalo neugodnih do po život opasnih, piše Eating Well.

Dobra je vijest da, dok ispijanje još nekoliko čaša vode uz vašu uobičajenu hidraciju može uzrokovati češće odlaske na WC, blaga prekomjerna hidracija vas neće dovesti blizu ekstremnog rizika. Umjesto toga, rizici opasni po život leže u ispijanju prekomjernih količina vode, osobito u kombinaciji s gubitkom ključnih elektrolita.

VEZANI ČLANCI:

Preporuke za dnevnu potrebu tekućine (uključujući vodu kao i ostale tekućine unesene hranom i drugim napitcima) iznosi 3,0 litre za muškarce i 2,2 l za žene. Kod veće fizičke aktivnosti, viših temperatura zraka, u vlažnom i toplom podneblju potrebno je uzimati dodatne količine vode. Unos vode treba povećati i za vrijeme trudnoće i dojenja te kod nekih zdravstvenih stanja.

Kada osoba konzumira prekomjernu količinu vode i ćelije u mozgu počnu bubriti, a pritisak u lubanji raste. To uzrokuje prve simptome intoksikacije vodom, koji uključuju: glavobolju, mučninu i povraćanje. Teži slučajevi intoksikacije vodom mogu proizvesti ozbiljnije simptome, kao što su: pospanost, mišićna slabost ili grčevi, povišen krvni pritisak, dvostruki vid, konfuzija i otežano disanje.

Jedan od signala da pijete više od preporučene dnevne doze vode, je mučnina, a može se javiti i povraćanje, zbunjenost i dezorijentacija. Ozbiljniji signali uključuju grčenje mišića ili osjećaj slabosti u mišićima. Može doći i do napada te gubitka svijesti, a važno se u ovom slučaju obratiti liječniku. 

Prema brojkama citiranim u istraživanju iz 2013. godine, bubrezi mogu eliminirati oko 20-28 litara vode dnevno, ali ne mogu ukloniti više od 0,8 do 1 litra svaki sat. Da bi se izbjegla hiponatremija, važno je ne nadmašiti količinu koju bubrezi mogu preraditi.

Stručnjaci otkrivaju: Ovo su najbolje namirnice za zdravlje i dobar imunološki sustav!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije