Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKO OTKRIĆE Genska terapija lijek za tešku nasljednu bolest

Hrvatski liječnici daju nadu djeci leptirima

Autor
Sonja Hoffman
08.04.2009.
u 19:20

Djeci koja boluju od bulozne epidermolize, teške bolesti kože (od mjehura do sraslih prstića), ubuduće ćemo moći pomoći da ozdrave primjenom genske terapije, koja je bila predstavljena na stručnom skupu u Čileu – otkrio je dr. Antun Kljenak, predsjednik udruge Debra, koja pomaže djeci s ovom teškom bolešću.

Popravak “lošeg” gena
Prof. De Luca, talijanski genetičar, uspio je izdvojiti bolesni gen iz kože jednog pacijenta, odnosno gen zbog kojeg nastaju oštećenja kože.

– Nakon toga upotrijebio je rota virus, koji je kao prijenosnik “na svojim leđima” u stanicu prenio zdravi gen – otkriva dr. Kljenak. Od te zdrave stanice u laboratoriju je uzgojio veći komad, sada zdrave kože.

– Zdravu kožu presadio je na pacijentovu potkoljenicu pa mladić već više od godinu dana na nozi ima komad potpuno zdrave kože – istaknuo je dr. Kljenak. U istraživanje su se uključile Engleska, Francuska, a pozvana je i Hrvatska.

– Problem je u tome što je ova metoda u povojima pa je njena primjena iznimno skupa – kaže dr. Kljenak. No, klinička ispitivanja idu dalje, a ovoga puta metoda će se primijeniti na petero mladih pacijenata.

Doprinos Debrina tima
Debrin tim liječnika na čelu s dr. Kljenkom također će pomoći otkrivanju lijeka.

– S obzirom na to da imamo laboratorij za uzgoj kože i da naš tim već ima iznimne uspjehe u uzgoju one koja se koristi pri liječenju opeklinske bolesti, pozvani smo u tim – rekao je dr. Kljenak i dodao da je Debrin tim kirurga uvijek prednjačio u primjeni novih metoda, osobito kirurških, koje pomažu djeci leptirima i olakšavaju im ionako težak život. Naime, već godinama dr. Kljenak primjenjuje kiruršku metodu operacije kože koja srasta na šakama malih bolesnika, kojom oslobađa svih 10 prstića od nje.

– Razvio sam i posebnu metodu presađivanja tankih slojeva kože sa zdravih na oboljele dijelove, a to je jedna od najmanje invazivnih metoda na svijetu – istaknuo je dr. Kljenak.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije