Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Idemo na izlet

Hrvatska na 4. mjestu neotkrivenih gastronomskih destinacija svijeta

Riječ je o izboru „Most Underrated Foodie Destination in the World“ provedenom među 250 renomiranih chefova i kulinarskih stručnjaka
17. studenoga 2020. u 09:02 503 prikaza
HTZ
Foto: HTZ
Pogledajte galeriju 1/6

Renomirani australski gastro portal Chef's Pencil proglasio je Hrvatsku jednom od najboljih neotkrivenih gastro destinacija svijeta. Riječ je o izboru „Most Underrated Foodie Destination in the World“ provedenom među 250 renomiranih chefova i kulinarskih stručnjaka, koji su izdvojili nedovoljno eksponirane gastro destinacije koje svojom gastronomskom ponudom i bogatstvom mogu stati uz bok popularnim gastro odredištima poput Francuske i Italije. Prema rezultatima ankete Hrvatska je uvrštena na četvrto mjesto, a listu predvode Filipini, Vijetnam i Meksiko, a nakon Hrvatske slijede Tajland, Peru, Australija, Jamajka, Portugal i Norveška.

Turisti bezbrižno uživaju na pulskim plažama HTZ The Times uvrstio Hrvatsku među top tri najbolje destinacije na svijetu!

„Priznanja poput ovog daju nam dodatan poticaj da nastavimo s razvojem naše gastronomske scene te da se nastavimo promovirati kao atraktivna i kvalitetna gastronomska destinacija, što doista i jesmo“, istaknuo je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

HTZ | Autor : HTZ Foto: HTZ

Prema rezultatima ankete sastavljen je popis neotkrivenih gastro odredišta, koja nude nezaboravno gastronomsko iskustvo za sve ljubitelje dobre hrane. Unatoč tome što je Hrvatska već prepoznata po svojoj gastronomskoj izvrsnosti, chefovi i stručnjaci koji su sudjelovali u anketi smatrali su da naša zemlja zaslužuje dodatno međunarodno priznanje.

HTZ | Autor : HTZ Foto: HTZ

Podsjetimo, Hrvatska turistička zajednica je na ovom renomiranom portalu u 2020. godini predstavila hrvatsku gastronomiju, ali i hrvatske chefove te regionalne gastro specijalitete. Kvarner je predstavio najmlađi hrvatski chef s MICHELINOVOM zvjezdicom Deni Srdoč, koji je čitateljima podijelio recept za jelo od janjetine „Heritage lamb“. Marko Gajski, chef LD Terrace u Korčuli, kojem je ove godine također dodijeljena MICHELINOVA zvjezdica, kroz svoj originalni recept za komišku pogaču predstavio je dalmatinsku regiju, dok je chef Bruno Vokal iz Noela, prvog zagrebačkog restorana s MICHELINOVOM zvjezdicom, podijelio svoj originalni recept za „dekonstruirane štrukle“. Marina Gaši, chefica i vlasnica obiteljskog restorana Marina u Novigradu, okuse Istre prezentirala je putem tartara od srdela. Priču o hrvatskoj gastronomiji zaključio je Tomica Đukić, chef  kuhinje hotela Osijek i službeni kuhar hrvatske nogometne reprezentacije, koji je aromatiziranim fileom crne slavonske svinje s bučom i ciklom predstavio bogate okuse Slavonije.

Cijelo izvješće Chef's Pencila može se pogledati na ovoj poveznici.

HTZ | Autor : HTZ Foto: HTZ

Valentina Valjak
NEOPISIVA TUGA
Valentinu su pokopali u vjenčanici i s prstenom na ruci, dogodine bi bila doktor znanosti
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima