Naslovnica Lifestyle Putovanja

Što Hrvati prvo naprave kada dođu na odmor? Ovo...

Pokazalo se i kako je bitan dio odmora mnogih putnika - tehnologija
17. srpnja 2017. u 14:14 26 komentara 78131 prikaza
dubrovnik, turisti, kupanje
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Kako izgleda i zašto su bitna prva 24 sata godišnjeg odmora?

U istraživanju Booking.com sudjelovalo je 18.000 putnika iz 25 zemalja diljem svijeta, a otkrili su kako provode upravo te značajne sate.  

PRIPREME ZA MORE Pazite na djecu: evo kako ih zaštititi od ugriza komaraca i insekata

Tradicionalni elementi poput raspakiravanja (68%), pregledavanja smještaja (60%) i planiranja aktivnosti za sljedeći dan (53%) zauzeli su prva tri mjesta ispitanika globalnog istraživanja. Ispitanici iz Hrvatske najvažnijim aktivnostima prvog dana odmora smatraju odlazak na kavu, pivo ili čašu vina (68%), raspakiravanje (61%) i popodnevno drijemanje (55%).

Pokazalo se i kako je bitan dio odmora mnogih putnika - tehnologija. Svoj odmor i uživanje na nekim drugim lokacijama na društvenim će mrežama "pohvaliti" 27% ispitanika, a njih čak 37% su u dobi od 18 do 34 godine. Ovaj trend slijedi i 21% Hrvata, pametne telefone, tablete,prijenosna računala i sl., putnici koriste i za čitanje online recenzija za restorane (26%, kod ispitanika iz Hrvatske 14%), upoznavanje novih ljudi/pokušaj stvaranja novih prijateljstava (24%), učenje jezika (16%), naručivanje posluge u sobu (15%), 

Zanimljivo je da će fotografiranje za podjelu na društvenim mrežama doći na red prije odlaska na sladoled ili na kupanje.

Gotovo polovica putnika, njih 47%, pojede prvi sladoled unutar prvog sata i samo 19% ode na bazen, dok 54% fotografira, 56% provjerava e-poštu i 57% naručuje poslugu u sobu u istom vremenskom periodu.

U prva 24 sata odmora, putnicima je bitno i pregledati smještaj (60%), dok više od trećine putnika (36%) tvrdi da im je jedna od najvažnijih stvari prvi dan testirati krevet skakanjem po njemu ili drijemanjem.

Putnici iz Hrvatske na svojoj listi prioriteta kod izbora smještaja imaju udoban madrac (52%), predivan pogled (48%), obilan doručak (41%), klimatizirane sobe (37%) te srdačan doček domaćina (33%). 

Škampi dobro je znati Nemojte se mučiti, ovako ćete najlakše očistiti škampe mučnina Korisni savjeti Evo kako izbjeći mučninu u vožnji otoci Za svaki slučaj 7 stvari bez kojih ne biste smjeli otputovati na otok

VIP izdvaja za Vas

 • mito:

  Prvo na kavu pa onda lagano

 • Avatar Abcda
  Abcda:

  Ja sebi prvo naspem duplu domacu lozu. Poslije toga, ... jos jednu, itd...

 • pan-am:

  Dignu kredit !!!