Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga za promicanje inkluzije

Grupna izložba osoba s intelektualnim teškoćama u Zagrebu

06.04.2018.
u 13:34

Kroz uslugu Organiziranog stanovanja UPI pruža podršku u stanovanju za 65 osoba s intelektualnim teškoćama u Zagrebu, 25 osoba s intelektualnim teškoćama u gradovima Pakracu i Lipiku, 17 osoba u Sisku i preko 30 osoba s intelektualnim teškoćama u Šibeniku.

Udruga za promicanje inkluzije poziva građane na otvorenju grupne izložbe članova Udruge za promicanje inkluzije koje će se održati 10. travnja 2018.godine u 18.00 sati u prostoru Društva Goranin, Ul. kneza Branimira 33.

Izlagači su  Katia Buneta (keramika), Gordana Huzek (zbirka zagonetki), Mara Pavlović (keramika), Ivka Krželj (zlatovez), Božidar Kobasić (fotografija), a posjet izložbi biti će moguć tijekom travnja svakog radnog dana u radno vrijeme galerije od ponedjeljka do petka, od 10.00 – 14.00 sati i od 17.00 – 20.00 sati. 

Udruga za promicanje inkluzije (UPI) je nevladina, neprofitna i humanitarna organizacija osnovana u Zagrebu u listopadu 1997. godine, a čije se aktivnosti temelje na filozofiji inkluzije, prema kojoj osobe s intelektualnim teškoćama imaju pravo biti ravnopravni i aktivni članovi društva. UPI potiče i podržava proces deinstitucionalizacije osoba s intelektualnim teškoćama u Hrvatskoj i regiji te nastoji razvijati modele stručnih službi podrške u zajednici te poticati razvoj istih sa strane raznih pružatelja usluga.

Udruga pruža uslugu organiziranog stanovanja koja je namijenjena svim osobama s intelektualnim teškoćama koje trebaju podršku kako bi živjele u zajednici. Organizirano stanovanje provodi se u unajmljenim stanovima ili stanovima u vlasništvu osoba kojima se pruža podrška. U jednom stanu živi od jedne do pet osoba, u skladu sa svojim željama i potrebom za podrškom. Svakoj se osobi pruža podrška u svim životnim područjima (stanovanje, rad, slobodno vrijeme). Osobama se pruža podrška kako bi u što je moguće većoj mjeri usvojile vještine odgovornog ophođenja s novcem, brige o sebi i o stanu, pripreme hrane, korištenja javnog prijevoza i stvaranja i održavanja prijateljstava i poznanstava. Potiče se korištenje resursa i usluga koje lokalna zajednica nudi (zdravstvena skrb, trgovine, kulturne, rekreacijske, sportske i religiozne aktivnosti).

Kroz uslugu Organiziranog stanovanja UPI pruža podršku u stanovanju za 65 osoba s intelektualnim teškoćama u Zagrebu, 25 osoba s intelektualnim teškoćama u gradovima Pakracu i Lipiku, 17 osoba u Sisku i preko 30 osoba s intelektualnim teškoćama u Šibeniku. Uslugu organiziranog stanovanja, za 200 osoba s intelektualnim teškoćama u gradovima Bjelovaru, Grubišnom Polju, Osijeku i Slavonskom Brodu provode podružnice udruge.

Izlagači

Katia Buneta rođena je 16.3.1986. godine u Rijeci. Još kao novorođenče smještena je u Caritas nakon čega je 22 godine provela po različitim ustanovama prije nego je uključena u program organiziranog stanovanja Udruge za promicanje inkluzije. Sada živi sa dvije sustanarke u stanu u Zagrebu, radi na poslovima deklariranja proizvoda u Alci, igra nogomet, voli glazbu i izrađuje keramiku. Od 2013. godine Katia jednom tjednom odlazi u atelje „OWL“ i uz podršku svoje mentorice, likovne umjetnice Lidie Boševski, izrađuje razne predmete od keramike. Do sada je imala tri samostalne izložbe, a neki od njenih radova bili su i na međunarodnim izložbama.

Gordana Huzek rođena je u Zagrebu 28.7.1954. godine kao najmlađe dijete u obitelji. Doba mladenaštva provela je po različitim institucijama u kojima je boravila od 1967. pa sve do 2002. godine od kada živi u sklopu programa organiziranog stanovanja Udruge za promicanje inkluzije. Svoju prvu pjesmu napisala je 1993. godine i od tada svakodnevno piše pjesme različitog sadržaja i tematike. Broj pjesama danas premašuje 5200 i svakim danom sve više raste. Gordana je napisala i izdala knjigu poezije pod nazivom „Gogina zbirka ljubavi“ čije su teme ljubavi, prijateljstva i vjere dobile mnogobrojne pozitivne kritike. Ovom prilikom Gordana će nam se predstaviti svojom prvom zbirkom zagonetki „Gogine zagonetke“.

Mara Pavlović rođena je 9.9.1967. godine. Jedna je od prvih osoba uključenih u program organiziranog stanovanja Udruge za promicanje inkluzije i trenutno živi sama u stanu na Trešnjevci. Od 2002. godine radi u ministarstvu nadležnom za socijalnu skrb gdje je stekla puno poznanika, kolega i prijatelja. Mara je 1998. godine završila tečaj keramike kod gospođe Mirjane Rajković u Centru za kulturu i obrazovanje „Zagreb“ nakon čega je 13 godina bila aktivni član UPI kreativne radionice pod vodstvom gospođe Valerije Jelčić s kojom je svoje radove izlagala Hrvatskoj i inozemstvu.

Ivka Krželj rođena je u Žeževici  12.5.1947. godine. Veći dio svog života provela je po institucijama, a 2000. godine je uključena u organizirano stanovanje Udruge za promicanje inkluzije. Voli cvijeće i bavi se ručnim radom. Od 2017. godine uključena je u kreativnu radionicu zlatoveza gospođe Ankice Grubišić u domu za starije i nemoćne osobe Maksimir.

Božidar Kobasić rođen je 18.2.1963. godine u Zagrebu. Djetinjstvo je proveo s obitelji u Markuševcu, ali veći dio života proveo je po raznim institucijama. Od 1999. godine Božidar živi u zajednici uz podršku. Trenutno stanuje sa svojom partnericom Katom u njenom stanu na Trešnjevci, a radi na poslovima deklariranja proizvoda u Alci. Slobodno vrijeme provodi u šetnji prirodom i družeći se s prijateljima. Božidar jako voli svoj rodni grad Zagreb pa je fotoaparatom prošle godine zabilježio najdraža zagrebačka mjesta, a sada ćemo imati priliku razgledati te fotografije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije