Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
manje nadutosti

Genijalan trik kako izbjeći vjetrove zbog graha! Evo što trebate napraviti s mahunarkama

Grah varivo
Thinkstock
27.02.2019.
u 06:50

Grah je odličan izvor bjelančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezija, željeza.

Jednostavno ga obožavate? Zapečenog, s kiselom repom, s kiselim kupusom, na salatu, s mljevenim mesom i čilijem...Kombinacije jela s grahom zaista su brojne, ali neki će ovu namirnicu izbjegavati zbog jedne stvari – vjetrova!

Grah je odličan izvor bjelančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezija, željeza. 

Ipak, neki će se susprezati od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja vjetrova u tijelu, no postoji način kako ih možete smanjiti.

Ako ste se čudili zašto su vaše majke ili bake ostavljale grah u vodi preko noći, znajte da postoji itekako dobar razlog za to. Nadutost je posljedica nemogućnosti organizma da probavi složene kemijske spojeve koje zovemo neprobavljivi šećeri odnosno oligosaharidi. 

Procesom namakanja graha dolazi do rastvaranja tih spojeva u vodi, pa kada se voda od namakanja baci te krene kuhati grah, udio oligosaharida je bitno manji, a samim time i intenzitet nadutosti. 

Kako bi smanjili nadutost i stvaranje vjetrova u tijelu nakon konzumacije, za vrijeme kuhanja graha u vodu dodajte i lovorov list, kim, mažuran, timijan, đumbir i sodu bikarbonu. 

Pogledajte i video Savjeti za jednostavnije čišćenje

Komentara 28

VE
velist
08:44 27.02.2019.

Hvala večernjem na nevjerojatnom saznanju. S druge strane, bez obzira što moja žena grah namače od prethodne večeri, zatim stavlja lovor itd, na zadovoljstvo 'jačeg' dijela obitelji još uvijek ostane 'malo vitra' da se znade 'šta se danas jelo'.

DU
Deleted user
09:05 27.02.2019.

Grah se domače da bi se lakše i ravnomjernije skuhao. A da bi manje prdila, Linda, ti vodu od kuhanja nakon 30 minuta promjeni, tj. procjedi grah i stavi novu vodu! Naravno, to sve pomaže da malo manje prdiš, odd graha se prdi i tu nema velike pomoći. Osim toga, da mi je vidjet mutavca koji ne jede grah, jer se boji kaj tu i tamo mora prdnut?!?!?!? Današnji novinari znaju sve o svemu. Linda je novinarka i zna sve o svemu, to sve je saznala na guglu od neke novinarke koja zna isto koliko i ona i prevela njezin članak bez sekunde istraživanja..... katastrofa!!!!

SS
sokac sa drave
09:44 27.02.2019.

Jesti grah a ne prdeti to ti dodje kao svatovi bez glazbe(muzike).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije