Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez zimi

Evo kako temperatura zraka može biti okidač za srčani udar

srčani udar
Foto: pixabay
1/5
30.10.2017.
u 10:50

Istraživači su htjeli utvrditi postoji li poveznica između srčanog udara i temperature zraka te su napravili analizu podataka prijavljenih srčanih udara u odnosu na vremenske (ne)prilike.

Stigli su hladniji dani i dok mnogi brinu zbog prehlade ili gripe, postoji još jedan razlog za brigu. 

Naime, pad temperature može biti okidač za srčani udar, pokazalo je 16-godišnje istraživanje u kojem je sudjelovalo 280 tisuća ljudi, piše Science Daily. 

Istraživači su htjeli utvrditi postoji li poveznica između srčanog udara i temperature zraka te su napravili analizu podataka prijavljenih srčanih udara u odnosu na vremenske (ne)prilike. 

 ​​​Kroz promatrano razdoblje od 16 godina zabilježena su 280.873 srčana udara, a meteorološki podaci bili su dostupni za 99 posto dana. Pokazalo se da je broj srčanih udara dnevno bio znatno veći tijekom zimskim mjeseci, odnosno za vrijeme niskih temperatura nego za toplijih dana. 

Češće je dolazilo do srčanih udara kada je zabilježena temperatura zraka ispod ništice. Švedski znanstvenici kažu kako bi i neki drugi čimbenici poput smanjenja tjelesne aktivnosti zimi i promjene prehrambenih navika u tom razdoblju također mogli imati utjecaja na porast broja srčanih udara.

srčani udar
1/4

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije