Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mind&Soul

Emocionalna inteligencija vještina je koja se uči

emocionalna inteligencija
Foto: Shutterstock
29.01.2015.
u 16:56

Obratite se izravno profesoru Blažiniću na diva@vecernji.net te i vi otkrijte rješenje svog problema

Moj sin pohađa prvi razred srednje škole. Uvijek je u osnovnoj bio odlikaš i nije imao poteškoća, no u srednjoj je postao druga osoba. Iako još uvijek ima dobre ocjene, ponašanje mu se promijenilo. Puca po šavovima, bezvoljan je, u razredu ga učenici ne prihvaćaju, postaje agresivan, a često se povlači u sebe. Školska psihologinja rekla mi je da je inteligentan, ali da treba usvojiti vještine emocionalne inteligencije. Kako da mu pomognem? Svjesna sam toga da mu ne posvećujem dovoljno vremena jer puno radim. Dragica

Gospodarsko stanje, brzina života i druge okolnosti zahtijevaju da radite više i dulje nego prije te vam ostaje sve manje vremena za ono najvrednije - djecu. Istraživanja pokazuju da su danas djeca pod sve većim stresom: deprimirana zbog visokih očekivanja (moraš biti najbolji...), frustrirana  zbog sve veće kompeticije (samo najbolji uspijevaju...), nervoznija zbog preopširnog gradiva (sve je važno...), agresivnija zbog utjecaja vršnjaka (moraš se uklopiti...), zbunjenija zbog nužnost prilagodbe različitim stilovima nastavnika (moraš biti prilagodljiv...), otuđenija zbog "poželjnog" stila života (moraš pratiti trendove...).

Danas se mnogi pitaju kako uspješno odgajati djecu. Koje vrijednosti im usaditi? Kako ih pripremiti na život? Zar ne bi bilo divno imati "upute za uporabu" koje garantiraju uspjeh? Što nam garantira uspjeh u školi? Je li to formalno obrazovanje? Inteligencija? Brojna istraživanja su pokazala da je kvocijentom inteligencije, u najboljem slučaju, određeno 20 posto uspjeha u životu. Ono što čini preostalih 80 posto je upravo emocionalna inteligencija! To su umijeća upravljanja samim sobom i umijeća uspješne suradnje s drugima. Takve su vještine nužne i odskočna daska za uspjeh u životu ali, nažalost, ne uče se u školi. 

Istraživanja su također pokazala kako je važno usvojiti te vještine što ranije jer učenici s visokom emocionalnom inteligencijom postižu bolji uspjeh u školi, lakše pronalaze i zadržavaju posao te su općenito uspješniji i zadovoljniji u različitim područjima života.

Ako želite da vaše dijete: (p)ostane samopouzdanije, uspješnije i zadovoljnije u životu /bude motiviranije, ustrajnije i efikasnije / zna kako zadobiti poštovanje i naklonost drugih /zna kako se verbalno obraniti i zauzeti za sebe / odoli pritisku vršnjaka i nauči kako reći "ne" / utvrdi svoje potencijale, sposobnosti i osobne kvalitete... tada ga usmjerite na razvijanje vještina emocionalne inteligencije:

1. Samosvijest – poznavanje osobnih unutarnjih stanja, emocija, vrlina, nadarenosti, samopouzdanje 

2. Samosvladavanje – u kojoj mjeri smo sposobni kontrolirati i usmjeravati vlastite nagone, potencijale i strahove te koliko se uspješno možemo prilagoditi zbivanjima oko nas

3. Motiviranost – u kojoj mjeri pokazujemo optimizam, inicijativu, težnju za postignućem i predanost ciljevima

4. Empatija – uključuje svijest o tome koliko dobro možemo razumjeti emocije, potrebe i interese drugih ljudi

5. Društvena umijeća – sposobnost stvaranja željenih reakcija kod drugih (suradnja, timski rad, utjecajnost, povezanost i sl.)

Očito je da emocionalna inteligencija obuhvaća niz vještina i sposobnosti, pa vam nažalost ne mogu dati konkretne upute u samo jednom odgovoru. Učenici bi trebali već od prvog razreda usvajati vještine kako se izboriti za svoje ideje i prezentirati ih drugima, efikasnije rješavati probleme, motivirati se i biti discipliniraniji... Sve se to može naučiti, pa usmjerite svoje dijete prema tome.

>>6 navika zbog kojih su emocionalno inteligentni ljudi tako uspješni

>>Emocionalna inteligencija izoštrava se ulaskom u šezdesete

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije