Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kažu učitelji

Doručkuje li vam dijete ujutro prije škole? 'Trebalo bi jer taj obrok utječe i na školski uspjeh'

Shuttershock
10.03.2023.
u 15:30

Djeca koja prije škole pojedu doručak više su uključena u nastavu, mogu se bolje koncentrirati i čine se pozitivniji i sretniji što su u razredu, kažu britanski učitelji.

U nedavnoj su studiji učitelji diljem Ujedinjenog Kraljevstva iznijeli gotovo jednoglasan (97%) stav oko doručka školaraca; rekavši kako bolji uspjeh i bolje rezultate u školi imaju ona djeca koja ujutro prije škole pojedu doručak.

Nastavno osoblje tako kaže da prema njihovom iskustvu u prosjeku svaki treći (34%) učenik ujutro dođe u školu bez da prije išta pojede, te da oni svakodnevno svjedoče velikoj razlici između učenika koji ujutro jedu i onih koji ne jedu. Prema njihovom iskustvu, djeca koja prije škole pojedu doručak više su uključena u nastavu, mogu se bolje koncentrirati i čine se pozitivniji i sretniji što su u razredu.

Ovo je deset najzdravijih namirnica koje biste trebali jesti za doručak

1/10

Za razliku od njih, djeca koja preskaču doručak izgledaju umornije, lakše im je odvratiti pažnju i vjerojatnije će odustati od danih im zadataka.

Istraživanje je naručila britanska kompanija Warburtons, u sklopu svog partnerstva s dobrotvornom organizacijom “Magic Breakfast”, a s ciljem da se istakne važnost dobrog doručka školaraca.

“Znamo da oni koji doručkuju djeluju staloženije, spremniji su za učenje i postižu bolje rezultate, što im pomaže da ostvare svoje dugoročne snove”, zaključili su učitelji.

Prema njima, gotovo polovica (48%) djece u njihovim školama jede na putu do škole, dok druga polovica doručkuje u školi.

Osim važnosti prehrambenog aspekta, 70 posto učitelja vjeruje i da dobar doručak djeci daje vremena da se pravilno pripreme za dan koji je pred njima – a 57% kaže da im daje i vremena da se probude ujutro prije nastave.

“U svjetlu krize troškova života, mnoga djeca propuštaju obroke i prehranu kod kuće pa uravnoteženi doručak u školi može imati veliki utjecaj na njihovo zdravlje", rekla je dijetetičarka Priya Tew.

“Djeca koja obilno doručkuju imaju veći unos ključnih nutrijenata od djece koja preskaču doručak, a premda su svi obroci važni, doručak može biti zlatna prilika da se djecu potaknete da jedu vlakna, kalcij, vitamine B, proteine i željezo", zaključila je.

Inače, brojne su studije pokazale da doručak može utjecati na kognitivne funkcije koliko i na fizičko zdravlje, prenosi Mirror.

Pizza je zdraviji doručak od pahuljica?

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije