Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUT POD NOGE

Dobri div Jože još uvijek živi u dolini Mirne

Festival
Foto: Večernji list
1/9
02.06.2015.
u 18:21

Jedinstveni festival u Motovunu inspiriran je istarskom legendom o hrabrom divu koji je ‘kriv’ što poluotokom teku tri rijeke

Nekad davno, u dolini rijeke koja i dandanas vijuga kroz zelenu dolinu, podno grada na brijegu živio je čovjek kojeg su svi, zbog njegova izgleda, zvali Veli Jože. Tako govori legenda, koju je za svog života u Istri, dok je kao učitelj radio u Pazinu, čuo i Vladimir Nazor te na njoj utemeljio priču o dobroćudnom divu. No, je li doista Veli Jože živio pod Motovunom i je li bio “jak kao bik i kuštrave glave” te je li radio najteže poslove za gospodu bez prigovora sve dok ga mletački providur nije odveo lađom u Mletke, vrijedi doznati uživo. Gdje? Pa upravo ondje, na mjestu gdje Istra izgleda poput scene iz filma “Gospodar prstenova”.

Obronci Učke kao jastuk

Dobri Jože, koji je prema predaji doživio tri stotine godina, i danas, pogledate li malo bolje, osjetite li mekanu crvenu zemlju pod bosim stopalima, još uvijek živi na obroncima pitomih istarskih brežuljaka, šumama uz Mirnu, odmara se u hladu pod Učkom naslanjajući glavu na brežuljke, uživajući u slobodi koju je stekao... Nije zamjerao ljudima koji su ga se bojali sklanjajući se u kuće pred njim i zatvarajući škure nakon što je za njih kopao i sadio. Brazde koje je za njih zaorao duboko zarivši plug preko poluotoka u tri smjera još uvijek su korita kroz koja teku Raša, Mirna i Dragonja. Legenda o Velom Joži tek je jedna u nizu priča koje će čuti i doživjeti svi ljubitelji dobrog diva koji se u Motovunu idućeg vikenda, 5. i 6. lipnja, zateknu na 2. festivalu Velog Jože. Čak 70-ak udruga, institucija, ugostitelja i sajmaša iz cijele Hrvatske okupit će se u Motovunu kako bi posjetiteljima pripremili premijeru kratkometražnog filma, izložbe, priče i pjesme, srednjovjekovna uprizorenja, sajam starih zanata, nastupe uličnih glumaca i pjevača... Glazbenici će izvoditi renesansnu glazbu, održat će se noćne radionice literature, a danju oslikavati zidovi i izrađivati skulptura od slame.

Sajam XXL proizvoda

U suradnji s lokalnim dizajnerima izrađuju se suveniri s motivima Velog Jože, koji do sada nisu postojali. Kroz sajam starih zanata posjetitelj će osjetiti da je došao u grad Velog Jože. Nije to obični svakidašnji sajam, već sajam XXL proizvoda. Manifestacija će se otvoriti puštanjem stotina svjetlećih lampiona s najljepšim željama i mislima prema nebu iznad Motovuna. Festival Veli Jože usmjeren je na stvaranje slike Motovuna kao destinacije svjetskih divova. Oživljavanjem priče o Velom Joži domaćini doprinose očuvanju zavičajnih vrijednosti i tradicijske kulture, njeguju vrijednosti istarskog zavičajnog identiteta. Prilika je to da baštinu iskoriste kao brend i pozivnicu da ih posjetite. Samo sat vožnje od Rijeke, a tri od Zagreba, prilika za odmor prije ljetovanja.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije