Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo u dijagnostici

Pogled u zglobove i okolno tkivo

19.02.2018.
u 10:45

Točna dijagnoza preduvjet je dobrog liječenja jer s njom liječnik zna što treba učiniti i kada, kaže prof. Miroslav Hašpl.

– Ozljede kojima se mi bavimo nisu ozljede opasne za život. Od njih se ne umire, ali narušavaju kvalitetu života. Ja uvijek kažem naši pacijenti ne umiru, ali šepaju – kaže poznati hrvatski ortoped prof. dr. sc. Miroslav Hašpl, jedan od vrhunskih stručnjaka koji je uz prof. dr. sc. Nikolu Čička, ravnatelja Specijalne bolnice Akromion, javnosti predstavio najmoderniji uređaj za magnetsku rezonanciju (Magnetom Aera) i najbolji digitalni rendgenski uređaj kojim je ova privatna poliklinika, koja se bavi ozljedama koštano-zglobnog sustava, zaokružila ne samo svoju dijagnostiku, nego i unaprijedila razinu skrbi za svoje bolesnike.

Prof. dr. Čičak rekao je da nije bilo nimalo lako smjestiti uređaje teške pet tona u podrum zagrebačke klinike, a prof. dr. Hašpl objasnio je koje su prednosti nove magnetne rezonancije:

– Evo, malo prije sam imao mladu pacijenticu. Ima 16 godina, pala je na skijanju i slomila gornji dio koljenske kosti. Da nemamo tu suvremenu dijagnostiku, ne bismo znali da uz taj prijelom ima i poremećen odnos zglobnih tijela, tj. da je došlo do deformacije i da njezin zglob ne ulazi dobro u kuk. Da je tako zaraslo, imali bismo djevojku koja ima oštećenu funkciju noge, a tek je počela živjeti. A dobra dijagnostika vodi preciznoj operaciji i bržem oporavku. To znači da će ta djevojka imati normalno koljeno. Sve prednosti novog dijagnostičkog aparata prof. Hašpl objasnio je na jednostavnom primjeru:

– Recimo, pacijent s umjetnim kukom žali se na bolove. Na temelju snimki koje smo dobili koristeći dosadašnje uređaje, mi nismo mogli vidjeti i znati o čemu je riječ, je li to upala okolnog tkiva, labavljenje umjetnog kuka bez upale, problem s rotacijom zgloba... Sada nam snimke ove magnetne rezonancije sve to pokažu. Nevjerojatno je poboljšana dijagnostika, a kada se zna uzrok boli, tada je lako odlučiti treba li ponovno operirati ili ne. 

Pogledajte i galeriju: 10 vrsta bolova koje nikad ne smijete ignorirati

1/9

Komentara 3

Avatar PlenKiMoon
PlenKiMoon
11:54 19.02.2018.

Mi iz stranke i naši uhljebi ćemo se liječiti a ti "stoko" BEEEEE ma zaboli me!! BEEE!!

GM
guy-martin
11:19 19.02.2018.

Nadam se da je ovo placeni oglas . . .

GM
guy-martin
11:19 19.02.2018.

Nadam se da je ovo placeni oglas . . .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije