Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Problemi s cirkulacijom? Rana dijagnostika ključ je oporavka

Umor, iscrpljenost i nedostatak cirkulacije...Šum u ušima i vrtoglavica te neugodni trnci u rukama i nogama...Vrijeme je da posjetite liječnika i promijenite životne navike. Plivajte, hodajte, plešite, a izbacite slano i prženo
16. lipnja 2013. u 12:00 0 komentara 130178 prikaza
Vježbanje
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Glavobolja za koju nema \"opravdanog\" razloga i koja se javlja gotovo svakodnevno, neugodni trnci u rukama i nogama,hladna stopala te nagli grčevi u listovima i bedrima simptomi su s kojima se suočava veliki broj ljudi. Spol i dob vrlo često nisu razlog takvih simptoma koji se podjednako često mogu javiti kod mlađih ljudi u kasnim dvadesetima, kao i kod starijih.

Noćni grčevi posebno su neugodni, a mogu rezultirati šokom i strahom jer se javljaju u dubokom snu. Promjene raspoloženja, problemi s koncentracijom i lošije pamćenje također su na listi simptoma kada je riječ o danas vrlo rasprostranjenoj pojavi - slaboj cirulaciji. Zbog smanjene cirkulacije u mozgu i posljedične ishemije vrlo se često javlja neugodna vrtoglavica, šum u ušima te neprestani umor i gubitak snage za obavljanje i najobičnijih svakidašnjih poslova. Tjelesna slabost i zaboravljivost pratitelji su neraspoloženja i tjeskobe, a u nekim slučajevima i depresije.

Dijagnostika je prvi i najvažniji korak prema utvrđivanju ovog problema i s njom ne valja otezati. Naime, ako se simptomi loše cirkulacije tretiraju u ranoj fazi, veća je vjerojatnost da će se smanjiti ili čak posve povući. Ako pak čekate, može doći do nastanka ozbiljnog zdravstvenog problema. Vrlo su česti slučajevi da je slaba cirkulacija povezana s pritiskom na živce na izlazu iz kralježnice.

Kako degenerativnih promjena nije pošteđen baš nitko, valja provesti radiološko snimanje, a ponekad i magnetsku rezonanciju ili kompjuteriziranu tomografiju (CT). Najčešće su metode liječenja klasična fizikalna terapija, masaže, a kirurško liječenje i terapija medikamentima krajnja su rješenja. Promjena životnih navika prvi je korak u rješavanju problema slabe cirkulacije. Ako niste skloni discipliniranom vježbanju, tada hodajte. Barem pola sata dnevno razgibat će vas. Čak i uspinjanje stubama djelotvorno je jer potiče protok krvi prema srcu. Neka vam pri tome stopala igraju aktivnu ulogu, pokrenite svaku košćicu.

Čuvajte se promjene temperatura te izbjegavajte one ekstremno visoke ili niske. Dugotrajni boravak na suncu ili u toploj vodi širi krvne žile. Sauna i problemi s cirkulacijom nisu u ljubavi. Posebno kada je riječ o slabim žilama. Idealna temperatura koja će potaknuti, ali ne i prenapregnuti cirkulaciju jest 35 do 36 stupnjeva.  Masaža je poželjan tretman za lošu cirkulaciju jer je riječ o pasivnoj gimnastici. Prepustite se isključivo rukama profesionalaca, a preporučuje se limfna drenaža koja će aktivirati limfu i izlučiti višak vode.

Tuširanje naizmjenično toplom i hladnom vodom poželjno je ako ga provodite kratko, bez drastičnih oscilacija temperature. Počnite s nogama. Plivanje i gimnastika u vodi idealni su sportovi za osobe koje pate od loše cirkulacije. Voda ublažava kretnje, a istovremeno od mišića traži da se gibaju u otežanim uvjetima. No, kako je tijelo u vodi lagano, ovakve se vježbe lakše podnose, a krv brže i lakše kola kroz razgibane mišiće. Poželjna je i vožnja biciklom te lagano rekreativno trčanje. Odabir odjeće također ima važnu ulogu kada je riječ o zdravlju krvnih žila. Odjeća koja prekida kolanje krvi u tijelu nije poželjna, pa bi bilo dobro izbjegavati sve ono što steže u struku, oko prsiju ili na gležnjevima. Pripazite i kod izbora rublja. Ako se urezuje u tijelo, može ga deformirati, stisnuti žile te usporiti protok krvi i limfe. 

Obratite pozornost na rub čarapa koji se urezuje u kožu, a isto tako treba se pobrinuti za nabavku udobnih cipela koje neće žuljati stopala. Povedite brigu i o pravilnoj prehrani - nije poželjno jesti previše slana i ljuta jela, pečena, pržena i masna, kao ni konzumirati gazirana pića. Uz to što takva hrana utječe na zadržavanje tekućine u tijelu, prekomjernim masnim naslagama ugrozit ćete krvne žile, što može dovesti do razvoja kardiovaskularnih bolesti.

>>Zašto su ženske ruke i noge uvijek hladne...

mr. sci. dr. Maja Roje Novak, spec. neur

mr. sci. dr. Maja Roje Novak, spec. neurolog

Ne zanemarujte simptome

Kvalitetna dijagnostika koja će pokazati stanje krvnih žila i prokrvljenost mozga prvi je korak u liječenju loše cirkulacije.

Prve simptome problema  s cirkulacijom, poput gubitka sluha, vida, govora i gutanja te slabost mišića i porećaj ravnoteže te trnce u rukama i nogama nemojte nipošto zanemarivati.

Pravilna opskrba mozga krvlju i kisikom od iznimne je važnosti za funkcioniranje cijelog organizma pa je stoga važno što prije napraviti snimanje žila koje opskrbljuju mozak te angiografiju koja će pokazati moždanu cirkulaciju. Ako nije riječ o procesu ateroskleroze, ovakva se stanja mogu djelomično popraviti, no vrlo teško u potpunosti izliječiti. Prvi koraci k ulaganju u zdravlje jest promjena životnih navika - kretanje, prehrana, smanjenje unosa šećera i pijenje puno vode.

Na taj će se način za početak popraviti opće stanje organizma i osvijestiti potreba aktivnog čuvanja tijela. Uzimanje preparata i medikamenata na svoju ruku i po preporukama prijatelja nije rješenje. Njihova je učinkovitost upitna, a cijene nisu zanemarive. Nemojte da vam se dogodi da zamijenite simptome i sami se liječite te izgubite dragocjeno vrijeme.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.