Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijest i budućnost šećerne bolesti

Dijabetes nekad i sad: Smatra se da je otprilike 1500 godina prije Krista u Egiptu otkrivena tajanstvena bolest

Dijabetes nekad i sad
Foto: Shutterstock
1/5
12.05.2022.
u 08:57

Gotovo od čovjekova postanka pa sve do danas dijabetes je jedan od najvećih čovjekovih neprijatelja, no, zahvaljujući modernoj medicini, svakodnevnica je sve lakša

Smatra se da je otprilike 1500 godina prije Krista u Egiptu na starim papirusima opisana tajanstvena bolest karakterizirana neutaživom žeđi i čestom potrebu za mokrenjem.

Jedno od najznačajnijih otkrića dogodilo se 1921. u Torontu kada je izoliran inzulin. Dvojica znanstvenika otkrila su kako bolesnicima nedostaje jedan od sastojaka koji proizvodi gušterača. Danas ne samo da postoje lijekovi za šećernu bolest već bolesnici s njome mogu normalno živjeti zahvaljujući modernim terapijama.

U zadnjih deset godina ogroman napredak

O kakvom se točno napretku radi opisala je prof.dr.sc. Dubravka Jurišić-Eržen, specijalistica interne medicine, endokrinolog i dijabetolog te ujedno i pročelnica Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma u KBC Rijeka.

prof.dr.sc. Dubravka Jurišić-Eržen
Foto: Saša Miljević/Pixsell

- U zadnjem desetljeću došlo je do naglog razvoja brojnih terapijskih opcija koje su omogućile bolju učinkovitost liječenja bolesti, ali i po prvi put istodobno mogućnost utjecaja na kardiovaskularne i bubrežne bolesti, vrlo često pridružene uz samu šećernu bolest tipa 2 – istaknula je profesorica Jurišić-Eržen i dodala kako Zavod za endokrinologiju, dijabetologiju i bolesti metabolizma godišnje ostvari oko 700 hospitalizacija, više od 12.000 specijalističkih pregleda te oko 3000 usluga u dnevnoj bolnici.

- Neprestano nastojimo implementirati nove tehnologije, programe, strukturirane edukacije o šećernoj bolesti i pridruženoj debljini sa željom za unapređivanjem metaboličkih i kardiovaskularnih ishoda. Trenutačno nastojimo implementirati razvoj telemedicine koja bi mogla ubrzati povezanost svih komponenti zdravstvene zaštite – zaključila je profesorica.

Foto: Shutterstock

„Na raspolaganju samo inzulin i dvije, tri vrste tableta“

Unatoč napretku medicine i današnjem rasponu lijekova za liječenje profesorica se prisjetila kako se nekada liječio dijabetes tipa 2.

- Donedavno smo na raspolaganju imali samo inzulin i tek dvije-tri vrste tableta uz veliki broj komplikacija regulacije glikemije u vidu dijabetičke ketoacidoze ili hipoglikemičke kome. Danas te moderne terapije, što je vrlo važno, ne utječu samo na regulaciju šećera u krvi već djeluju i na poboljšanje neželjenih ishoda kardiovaskularnih bolesti kao što su moždani i srčani udar, bolest bubrega i slično – objasnila je profesorica te nadodala kako veliku ulogu u zdravom životu i liječenju dijabetesa imaju i drugi faktori, poput povećane tjelesne težine.

Danas su srećom dostupni brojni lijekovi, „Skupina GLP-1 analoga, koja se primjenjuje davanjem u potkožno masno tkivo jedanput tjedno, a u posljednje vrijeme dostupni su i u obliku tableta kao i svi lijekovi iz skupine SGLT-2 inhibitora. Dakle, danas je mogućnost liječenja veća no ikad pa stvarno možemo reći da je liječenje i zdravlje bolesnika u njihovim rukama – detaljno je objasnila profesorica Jurišić-Eržen.

Rano otkrivanje bolesti je imperativ

Rano otkrivanje bolesti i rano započinjanje terapije u trenutku kada bolesnik još nema simptome danas predstavlja imperativ, koji je moguće ostvariti redovnim godišnjim kontrolama.

- Danas se smatra da već u ranoj fazi poremećene glikemije uz pretilost i hipertenziju ubrzano dolazi do aterosklerotskih promjena krvnih žila. Primjena svih oblika zdravog življenja je najbolji put za prevenciju ove bolesti ili barem ublažavanje njezine težine jer znamo da je to kronična bolest – preporučuje profesorica.

Kaže, neodgovarajuće liječenje može imati ozbiljne posljedice po organizam. „Komplikacije loše regulacije bolesti su višebrojne. Promjene se odvijaju na svim krvnim žilama u organizmu, stoga ih dijelimo na mikrovaskularne i makrovaskularne ozljede. Oštećenja malih krvnih žila predstavljaju se najčešće kao dijabetična retinopatija (oštećenje na očima), dijabetična nefropatija (oštećenje na bubrezima) i dijabetična polineuropatija (oštećenje na perifernim živcima) – ističe profesorica i dodaje kako su ovo samo neke od mogućih komplikacija uslijed neadekvatnog liječenja. Ono što je važno naglasiti jest da je već jednom razvijenu komplikaciju bolesti nemoguće povratiti u prethodno stanje i zato se preporuča pridržavanje liječničkih uputa.

„Važno je pridržavati se redovitih kontrolnih pregleda jer je moderna terapija omogućila stvarno minimaliziranje makrovaskularnih i mikrovaskularnih ozljeda krvnih žila, a samim time mogućnost zaštite srca, bubrega i mozga. Istodobno potrebno je provesti prilagodbu stila života i implementaciju zdrave prehrane uz promjenu dosadašnjih prehrambenih navika, prilagoditi tjelesnu aktivnost i težiti održavanju normalne tjelesne težine – naglašava profesorica Jurišić-Eržen.

Foto: Shutterstock

Veliku ulogu ima i Hrvatski dan šećerne bolesti

Profesorica Jurišić-Eržen ne krije radost u povodu prvog Hrvatskog dana šećerne bolesti za koji misli da će uvelike olakšati svakodnevnicu, ali i motivirati bolesnike.

- Naime, svaki dan života s tom bolešću predstavlja novi izazov te je vrlo važna motiviranost i ustrajnost bolesnika. Samo na taj način je moguće ostvariti dobru kvalitetu života bolesnika i ostvarenje njihovih svih životnih planova – kaže profesorica. Zato će se potruditi taj dan kvalitetno obilježiti na lokalnoj razini.

Naime, u povodu obilježavanja prvoga Hrvatskog dana šećerne bolesti, koji će se održati 14. svibnja prema odluci Hrvatskog sabora, planira se sudjelovanje riječkog Zavoda za endokrinologiju i dijabetologiju u vidu brojnih medijskih nastupa u želji senzibilizacije cijele zajednice i dolaska na Otvorena vrata Zavoda koje će biti otvorena u KBC Rijeka 13. svibnja od 15 do 20 sati uz prethodni dogovor o terminu na telefon 051/658-187.

- Naši će građani moći koristiti mogućnosti dijagnostike bolesti i procjene kardiovaskularnog rizika, njezinih komplikacija i dobiti informacije o suvremenim mogućnostima liječenja uz naglasak na nutritivnu terapiju te istodobno dobiti individualni savjet dijabetologa – profesorica otkriva detalje. Naglašava da se  obilježavanje nastavlja sljedeći dan kao subotnji razgovor s dijabetolozima u Gradskoj vijećnici na Korzu od 9 do 13 sati, kada će se uz aktivnosti određivanja krvnog tlaka i mjerenja glikemije te procjene kardiovaskulanog rizika održavati Panel eksperata iz tog područja o suvremenom multidisciplinarnom pristupu skrbi osoba oboljelih od šećerne bolesti tip 1 i tip 2 (predviđeno trajanje od 10 do 11.30 sati.).  

Foto: Shutterstock

- U cjelokupni rad uključeni su i članovi Udruge dijabetičara Mellitus, koji nam pomažu u usmjeravanju aktivnosti prilagođenih svakom pojedinom bolesniku – istaknula je profesorica.

Veliki doprinos borbi protiv dijabetesa dali su i znanstvenici iz NovoNordiska

Na poboljšanju života oboljelih od dijabetesa rade i znanstvenici iz Novo Nordiska. Njihova već gotovo 100 godina duga tradicija predanog rada pomaže oboljelima od ozbiljnih kroničnih bolesti. Osim dijabetesa, njihove terapije uspješno koristi širok broj ljudi koji se bori s debljinom te rijetkim bolestima.

Znanstvenici iz kompanije Novo Nordisk imaju jednostavan cilj – pronalazak novih terapijskih rješenja za liječenje kroničnih bolesti. Jedno takvo rješenje je unapređenje liječenja šećerne bolesti tipa 2 tabletama umjesto injekcijama. Nedavno su uspjeli proizvesti sintetičku verziju hormona GLP-1 u obliku tablete.

Njihove terapije i klinička ispitivanja usmjereni su na poboljšanje života oboljelih, stoga predstavljaju važnog partnera u liječenju različitih bolesti. O njihovom radu na području dijabetesa tipa 2 informirajte se ovdje

Sadržaj nastao u suradnji s kompanijom Novo Nordisk Hrvatska.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije