Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li znali?

Dermatolozi tvrde da položaj spavanja i jastučnica mogu uzrokovati bore na licu: Evo zašto se to događa

Shutterstock
10.10.2022.
u 13:30

Dermatolog Michael Jacobs, preporučuje da da pokušate spavati na leđima jer je to najbolja opcija kada je riječ o smanjenju bora

Jeste li znali da spavanje u pogrešnom položaju ili na pogrešnoj vrsti jastučnice zapravo može učiniti da izgledate umornije? Dermatolozi tvrde da promjenom položaja i jastučnice možete uvelike poboljšati svoj izgled, a otkrili su i kako to točno možete to postići, te time i spriječiti bore, piše Huffpost

Dermatolog Michael Jacobs, preporučuje da pokušate spavati na leđima jer je to najbolja opcija kada je riječ o smanjenju bora. Tvrdi da kada spavate na boku ili na trbuhu, koža se nabora i postoji pritisak samo na jednoj strani lica, što može omogućiti stvaranje bora. 

Ovo je 18 najboljih poza za spavanje: Je li vaša omiljena među njima?

1/5

- Provođenje nekoliko sati spavajući u položaju u kojem vam je koža rastegnuta i naborana od položaja spavanja, može s vremenom dovesti do stvaranja bora. Promjena položaja spavanja u onaj na leđima, može smanjiti vjerojatnost nastanka bora. Također, takav način spavanja eliminira svaku potencijalnu iritaciju s površine na kojoj spavate - objasnio je. 

No, postoji još nešto što može pridonijeti smanjenju bora i to je - svilena jastučnica. Kako tvrde stručnjaci, svilene jastučnice su bolje za vašu kožu jer tako između vaše kože i jastuka ima manje trenja, što smanjuje negativan učinak koji može imati na vašu kožu. Dermatologinja Courtney Rubin, tvrdi da ne smijete zaboraviti ni maske za spavanje.

- Korištenje svilene maske za spavanje može znatno smanjiti stvaranje bora, štiteći najnježniji dio kože oko očiju - rekla je.

Video: Dermatolozi tvrde da položaj spavanja i jastučnica mogu uzrokovati bore na licu: Evo zašto se to događa

Zašto je svila tako dobra?

Dermatologinja tvrdi da je svila mekša od pamuka i neće vući ili povlačiti kožu dok se krećete tijekom spavanja. Svila također upija manje vlage od pamuka ili mikrovlakana, tako da neće isisati hidrataciju ili noćne proizvode s vaše kože preko noći. Također, preporučuje i da redovito perete svoju jastučnicu kako biste spriječili širenje bakterija koje mogu dovesti do akni. Osim toga, važno je dati prednost snu kao vremenu za poništavanje štete od dana koji je upravo prošao. 

- Većina ekološke štete koja se događa koži je tijekom dana, uz izloženost onečišćenju i oksidirajućim agensima, UV svjetlu i drugim čimbenicima, koji svi s vremenom doprinose gubitku kolagena, nastanku linija, bora i tamnih mrlja. Noć gledam kao priliku za oporavak kože, korištenjem topikala poput retinola, koji podržava proizvodnju kolagena, i dovoljnim odmorom za borbu protiv svakodnevnog 'trošenja' kože - zaključila je dermatologinja Courtney Robin. 

Dakle, kada spavate vaša koža radi na pomlađivanju povećavajući protok krvi i obnavljajući kolagen. Dermatolog Jacobs objašnjava da uz nedovoljnu količinu sna, tijelo proizvodi hormone kao odgovor na stres, koji imaju veliku ulogu u upalama kože, starenju i sporijem zacjeljivanju rana. Nedostatak sna jedan je od glavnih čimbenika starenja kože, a također pogoršava upalna stanja kože poput ekcema, psorijaze i dermatitisa. 

S ovim trikom zaspat ćete za pet minuta! 😴  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije