Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Daruvarski dvorac Janković čuva arhivske butelje i nudi autentična sljubljivanja lokalnih sireva i vina!

11.11.2023.
u 14:06

Posjetili smo Vinariju Daruvar smještenu u dvorcu groga Antuna Jankovića, najvažniju u Daruvarskom vinogorju

Usamom središtu Daruvara nalazi se povijesna, kulturna i – vinska atrakcija: dvorac (i podrum) grofa Antuna Jankovića iz 18. stoljeća. To je zaštićeni spomenik kulture Republike Hrvatske 1. kategorije i jedna od najvrjednijih baroknih građevina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, za zanimljivom poviješću. Naime, u nekadašnjem naselju Podborje (današnji Daruvar), Antun pl. Janković dao je sagraditi dvorac imenom Daruvar (Ždralovgrad) s prostranim parkom oko njega. Ždral dolazi s obiteljskog grba obitelji Janković (na mađarskom “daru”,) koji je Antun kao plemić naslijedio od djeda Bonaventure Jankovića, podrijetlom iz Baranje. Ždrala vidimo i na etiketama Vinarije Daruvar, jer i ondje se želi sačuvati tradicija grada i vinogorja koje daje odlična bijela vina. U podrumu dvorca smjestila se Vinarija Daruvar, najvažnija u Daruvarskom vinogorju, na pitomim obroncima Bilogore, Papuka i Psunja, na nadmorskim visinama od 150 do 240 m. Ovdje vinarija Daruvar ima svoje vinograde u Donjem Daruvaru i Đulovcu Badel 1862.

Najzastupljenija je sorta graševina, a potom chardonnay, rajnski rizling i sauvignon. Visoka tehnološka razina, ali i stručna ekipiranost rezultiraju racionalnom i primjerenom tehnologijom proizvodnje grožđa koje po kakvoći predstavlja vrlo dobru sirovinu za proizvodnju odličnih vina. Vinski podrum posebno je zanimljiv jer se u njemu čuvaju vrhunska i kvalitetna vina još od davne 1777. godine, kad je sagrađen sam dvorac. Badel 1862 na ovo područje dolazi krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća na poziv lokalne vinogradarske zadruge i danas obrađuje vinograde na području Križevaca. Na nedavnom posjetu vinariji, enologinja Suzana Jurišić provela nas je kroz tunele i zaključane arhivske prostorije, opisala način proizvodnje i važnost bijelih sorti, naglasivši da ondje radi od 1996. te da uživa u svom poslu.

– Sa šezdesetak hektara nam dolazi sirovinska baza za vina Vinarije Daruvar: 30 hektara iz vinograda Križevci i 36 ha u Vinariji Daruvar. Te sorte su graševina, sauvignon i chardonnay. U Slavoniji smo, nema mjesta čuđenju što je puno graševine, naše udomaćene sorte o kojoj uvijek govorimo s puno ljubavi. Međutim, neku posebnu draž vinariji Daruvar ipak daje i vrhunski sauvignon, koji je često bio i naše najnagrađivanije vino i proputovao je cijeli svijet tako da se njime osobito ponosimo.

Suzana Jurišić vodi degustacije u kušaonici koja prima do 60 osoba. Sretna je jer se i vinarija Daruvar priključila zdravstveno-hedonističkom projektu “6-i elementi” Turističke zajednice Daruvar – Papuk u suradnji s Gastronautima Karin Mimice. Projekt nudi gostima u daruvarskim ugostiteljskim objektima svoje gastronomske interpretacije zadanih tema – Jela koja jačaju imunitet, Jela za sportaše i Daruvarske parove. Vinskom turistu hedonistu (i putniku prolazniku) možda će najzanimljiviji dio projekta biti tzv. Daruvarski parovi. Riječ je o sljubljivanju jela s domaćim namirnicama iz okolice Daruvara i točno određenim craft pivima i/ili daruvarskim vinima. Tako smo mi u starom podrumu dvorca Janković kušali tri bijela vina sa sirevima lokalne sirane Biogal. Degustacija je započela s graševinom Vezak 2021., a uz nju je poslužen polutvrdi polumasni kravlji sir Vacca. Uz chardonnay Vezak 2022. poslužen je polutvrdi zreli ovčji sir s 20% kravljeg mlijeka Bovis, a sauvignon Vezak 2022. pratila je klasična, provjerena, odlična kombinacija – kozji sir, ovaj put polutvrdi polumasni sir Capra. Iznenađenje je ipak bilo – crno! Vezakov sestrinski brend Korlat zaključio je degustaciju s vrhunskim cabernet sauvignonom 2019., koji se nedavno okrunio zlatom na natjecanju u Italiji.

Nakon vinske degustacije dobro je uvijek udahnuti malo svježeg zraka, a savršeno mjesto za to je perivoj ispred dvorca, sagrađen prema nacrtima bečkih arhitekata. Perivoj nosi obilježja baroknog stila, a neka stabla koja su tada posađena ondje stoje i danas. Ispred glavnog ulaza dominira muški primjerak stabla ginkgo biloba. Muško stablo najveći je i najstariji primjerak te vrste u Hrvatskoj s opsegom debla od oko sedam metara, a od 1967. godine zaštićeno je kao pojedinačno stablo. U ovome se perivoju može lijepo odmoriti, opustiti i meditirati, ali i pohoditi neke vinske degustacije poput Vinodara. Ta se najvažnija manifestacija daruvarskih vinara i vinogradara odvija svake godine u lipnju, uz bogat kulturno-umjetnički program dok se u dvorcu kušaju vina koja su osvojila zlato ili srebro na ocjenjivanju vina. Zapamtite datum za lipanj 2024!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije