Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počinje sezona

Danas se auti kvare češće nego nekada fićeki i stojadini

Promet
Patrik Macek
15.06.2010.
u 15:14

Lani je na našim cestama poginulo 548 ljudi, a među strancima su prednjačili Talijani i Nijemci.

- Moderni se automobili kvare češće nego stojadini i fićeki. Vozači su nekad znali; promijeniš sajlu za gas, kvačilo, provjeriš ulje i auto vozi. Sada se svaki čas pali neka kontrolna lampica - iskustvo je Mire Mršića iz Hrvatskog autokluba.

Zato u HAK-u i ove sezone očekuju 300.000 poziva u pomoć, 10.000 kvarova koje će njihovi majstori popraviti na licu mjesta, više od 11.000 kvarova zbog kojih će morati otegliti pokvareni automobil te oko 4000 intervencija tijekom kojih će s ceste ukloniti olupine nakon prometne nesreće. Brojke su slične lanjskima, jer se očekuje i slična turistička sezona, a svi bi rado, kako se jučer čulo na sastanku ministra turizma Damira Bajsa i čelnika HAK-a, da druge brojke budu manje.

Lani je, naime, na našim cestama poginulo 548 ljudi, a među strancima su prednjačili Talijani i Nijemci s po sedam poginulih te državljani BiH (6), Slovenije (5) i Češke (3). Godinu prije u prometnim nesrećama u nas stradalo je najviše Slovaka (15), državljana BiH (11) i Srba (9), a 2008. državljana BiH (14), Slovenije (11) i Srbije (8).

 - U svijetu dnevno u prometu gine 3560 ljudi, kao da svakog dana padnu 23 airbusa. Cestovna sigurnost je prioritet i HAK se u skladu s tim pripremio za sezonu - kazao je predsjednik HAK-a Ivo Bikić.

Ministarstvo turizma pomoglo je HAK-u sa 446.000 kuna, četrdesetak tisuća više nego lani, a zbog toga je HAK-u bilo lakše napraviti i novu, opsežnu i detaljnu, interaktivnu kartu za pomoć vozačima u planiranju puta kroz Hrvatsku. Razlog za ovu nepovratnu pomoć je podatak da čak 90 posto hrvatskih turista na Jadran stiže cestom. Inače, u prvih pet mjeseci u Hrvatsku je ušlo 46,5 milijuna putnika, što je 8,7 posto više nego lani. Pritom je stranaca bilo 28,5 milijuna.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
16:32 15.06.2010.

nevješto je uspoređivati broj poginulih na cestama i u zraku na način da se broj poginulih na cestama podijeli sa brojem putnika jednog airbusa. Kao da je broj putnika na cestama i u zraku jednak. Mogao je također reći da u prometu dnevno gine 3560, kao da se svakog dana sruši 1000 space shutle-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije