Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Danas je blagdan Sveta tri kralja: Znate li zašto baš danas uklanjamo ukrase s drvca?

Prema kršćanskoj tradiciji postoje dva dana kad je 'prikladno' ukloniti božićne ukrase - na blagdan Sveta tri kralja 6. siječnja i na blagdan Svijećnice (Prikazanje Gospodinovo u Hramu) 2. veljače.
06. siječnja 2021. u 07:00 110 komentara 210787 prikaza
kuglica, bor, božić
Foto: DPA/PIXSELL

Iako će neki već dan nakon Božića maknuti blagdanske ukrase, većina se svom božićnom drvcu divi do 6. siječnja, odnosno blagdana Sveta tri kralja ili Bogojavljenja.

Možda ste nekad čuli da se spominje '12 dana od Božića'; prema kršćanskoj se tradiciji 12 dana nakon Božića obilježava dan kad su tri kralja - Gašpar, Melkior i Baltazar - došli u Betlehem pokloniti se malom Isusu. Tri kralja ili mudraca u Evanđelju se nazivaju i grčkom riječju 'magoi' koja ima različita značenja: mudraci, učenjaci ili 'oni koji čitaju zvijezde', a tako se zvalo one koji su mogli u prirodi vidjeti razne znakove i upozorenja.

Na blagdan Sveta tri kralja uklanjaju se borovi i božićni ukrasi i s većine gradskih trgova i ulica, jer taj dan označava i kraj božićnog vremena.

bor,umjetni bor,jelka,božićno drvce | Autor : Žarko BašićPIXSELL Foto: Žarko BašićPIXSELL

Svijećnica

No tradicija je negdje drugačija pa na vatikanskom trgu veliki bor i jaslice ostaju tijekom cijeloga siječnja. Razlog je taj što je 'službeni' kraj božićnog slavlja tek 2. veljače, na blagdan Svijećnice ili Prikazanje Gospodinovo u Hramu.

Taj se blagdan tradicionalno u Crkvi slavi četrdeset dana nakon Božića, spaljuju se božićna drvca, a njihov se pepeo posipa po vrtovima i poljima da zemlja bolje rodi.

Po kiši i mraku pretrčala visinu Everesta: Najteže mi je bilo samoj u šumi

kuglica, bor, božić
1 / 4
Maja Bonačić

Prema kršćanskoj tradiciji postoje tako dva dana kad je 'prikladno' ukloniti božićne ukrase - na blagdan Sveta tri kralja 6. siječnja i na blagdan Svijećnice (Prikazanje Gospodinovo u Hramu) 2. veljače.

 | Autor : Shuttershock Foto: Shuttershock

Blagdan Sveta tri kralja posvećen je inače i blagoslovu vode (Tri kralja ili Vodokršće) pa nakon tog dana počinje i blagoslov obitelji i domova blagoslovljenom vodom, no u nekim se katoličkim župama za početak blagoslova više ne čeka Bogojavljenje, već se s tom tradicijom počinje netom nakon Božića.

 | Autor : Shuttershock Foto: Shuttershock

A kad god odlučili skinuti ukrase i baciti bor, ako imate pravo drvo nemojte ga samo ostaviti uz neki kontejner: portal Real Simple preporučuje da tamo gdje ste drvce kupili zamolite da vam ga usitne pa te ostatke upotrebite za malčiranje - prekrivanje zemlje. Ako pak nemate nikakav vrt, svejedno se možete raspitati gdje se božićna drvca recikliraju. 

 

Ove dvije prijateljice postale su viralni hit: Pokazale su kako stil nema veze s konfekcijskim brojem!

Ove dvije prijateljice postale su viralni hit: Pokazale su kako stil nema veze s konfekcijskim brojem!

Ove dvije prijateljice postale su viralni hit: Pokazale su kako stil nema veze s konfekcijskim brojem!

Objavljuje Večernji list u Ponedjeljak, 11. svibnja 2020.
Umjetna inteligencija ŠKOLA BUDUĆNOSTI Jeste li znali da roboti imaju pravo na državljanstvo? Huaweijev hrvatski univerzum Huaweijev hrvatski univerzum Mobilno bankarenje, hrvatski mediji, igre, strani jezici, sve do priča za laku noć A1 DONOSI A1 Evo koje kompanije posluju održivo: od rješenja za pametne gradove do prvog investicijskog fonda za održiva ulaganja
krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • Avatar nalimp
  nalimp:

  Kod nas Hrvata se sklanja bor iz jednog i samo tog razloga, da nemisle drugi da slavimo pravoslavni božić.

 • Avatar Sveti_Stavim
  Sveti_Stavim:

  U Hrvatskom Zagorju je bor bio okićen od Badnjaka do Sviječnice. I još uvijek je tako i biti će !!!

 • mtintilinic:

  U Zagrebu se to uvinek radilo na Svijećnicu, sve dok u devedesetima nisu došli ovi novokomponirani katolici...