Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sada znate

Crvena paprika nije samo začin, evo što čini vašem tijelu

crvena paprika
Shutterstock
30.11.2018.
u 09:45

Paprika sadrži čak 300% dnevne potrebe vitamina C koji je važan je za proizvodnju kolagena, glavnog strukturnog proteina u tijelu potrebnog za održavanje cjelovitosti krvnih žila, kože, kostiju i organa.

Crvena paprika mnogima je omiljen začin za pripremu jela te se nalazi u gotovo svakoj kuhinji. Osim što će jelu dati bogatiji okus, dobro je znati da 100 g svježe crvene paprike sadrži 92% vode, 6 grama ugljikohidrata, 0,99 grama bjelančevina, 0,3 grama masti i 1,2 grama dijetetskih vlakana, a sadrži i vitamine A, C i B6. 

Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantoten), B9 (folacin) te vitamina K, mangana i magnezija, piše Alternativa za Vas. 

Paprika sadrži čak 300% dnevne potrebe vitamina C, koji je važan je za proizvodnju kolagena, glavnog strukturnog proteina u tijelu potrebnog za održavanje cjelovitosti krvnih žila, kože, kostiju i organa. 

Crvena paprika sadrži i više od 30 nutrijenata iz skupine karotenoida zbog čega je svrstana u skupinu supernamirnica. 

U jednoj studiji praćena je skupina muškaraca kako bi se pronašla veza između visokog unosa vitamina C, odnosno zelene paprike, i smanjenog rizika od raka prostate. Rezultati su pokazali da je kod ispitanika koji su pojačano konzumirali zelene paprike i brokulu bila manja pojava ove bolesti. Preliminarna istraživanja pokazuju da paprika ima određena antikancerogena svojstva koja bi mogla vrijediti i u prevenciji raka jednjaka i želuca.

crvena paprika
1/10

Vitamini, željezo i beta-karoteni iz paprike odgovorni su za kontrolu proizvodnje melanina, pa se paprika preporučuje osobama svijetle puti i svima koji imaju problem s hiperpigmentacijom kože.

Ujedno, paprika na prirodan način djeluje u zaštiti kože od bora, oštećenja i starosti, zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima.  Zbog antibakterijskog djelovanja korisna je i u vanjskoj primjeni, u obliku maski za kožu kojima se mogu tretirati akne i prištići.  

Za sjajnu i zdraviju kožu možete napraviti masku od svježe ili sušene paprike pomiješane s jednom žlicom meda.

Nanesite je na lice i dekolte te ostavite 20 minuta, a potom isperite mlakom vodom.

Pogledajte i video Supernamirnice koje biste trebali imati u svom domu

Komentara 2

DU
dubrix
10:30 30.11.2018.

učinak ovisi o dijelu tijela u koji ju staviš

Avatar Carlton
Carlton
11:10 30.11.2018.

"Paprika sadrži čak 300% dnevne potrebe vitamina C" - a koliko paprike? Jedna paprika? Kilogram? Hebem vas u članak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije