Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ide u svijet

Cro ceker: Torbica koja će Parizu pričati o tradiciji

Cro Ceker
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/4
02.07.2014.
u 12:52

Cro ceker je nastao kao rad žena koje su pobjegle od obiteljskog nasilja, a sada je i autohtoni hrvatski suvenir i modni dodatak

Cro ceker, torba za laptop koju ponosno nosi i japanska princeza Akishino Kiko Kawashima, priča o ženama kojima je pružena ruka pomoći i koje su se okupile oko ovog projekta. Ta se priča uspješno širi svijetom i nakon Tokija, gdje je ceker bio prošle godine, ovaj se ručni rad od kukuruzne komušine u subotu, 5. srpnja, predstavlja u Parizu.

Izlagači iz 25 zemalja

Na sajmu Mode City Paris okuplja se svjetska modna industrija lagane ljetne odjeće, kupaćih kostima i modnih dodataka. Predstavljaju se izlagači iz 25 zemalja, a stotine medijskih kuća prati nove kolekcije. Ove će se godine ondje naći i Cro ceker, rad žena okupljenih u prvoj socijalnoj zadruzi "Pružimo ruke" iz Bjelovara.

Ceker za laptop, inače dobitnik brojnih nagrada i priznanja, proglašen je i originalnim autohtonim suvenirom, a već je i prije dolaska privukao pažnju francuskih medija. Najavljuju da je on mnogo više od modnog dodatka, torbica iz Hrvatske nosi priču o zemlji, prirodi, ručnom radu žena, tradiciji, zadrugarstvu...

Spas od nasilja

Voditeljica socijalne zadruge Đurđa Adlešič kazala je da u Pariz nose najbolje modele cekera koje su zadrugarke napravile za ovu prigodu te da su narudžbe i puno veće od količine koje su žene mogle izraditi. Podsjetimo, cekeri su dio radne terapija koja je ženama, posvjedočile su, bila čvrsta točka na putu u novi život nakon što su izašle iz sigurne kuće i rekle ne obiteljskom nasilju. K tome, autorice cekera probudile su kreativnost u sebi pa svaki izrađeni komad nosi dio njihove osobnosti, pečat koji mu daju upravo zadrugarke.

U malom je hrvatskom modnom izaslanstvu, koje će se predstaviti u Parizu, i Matija Vuica čije su kreacije izazvale veliku pozornost u Francuskoj nakon što ih je u brojnim svečanim prigodama promovirala Zrinka Cvitešić. 

>>Pet kostima, ukrasi za kosu? Evo što biste zaista trebali imati u torbi za plažu

Komentara 3

SA
sammir10
13:42 02.07.2014.

predivna,jedinstvena,čarobna i veličanstvena TAŠNA koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim ;)

Avatar Zizou10
Zizou10
13:46 02.07.2014.

prekeasni i magnifikantni dezeni ostavljaju bez daha. brend koji poput croate treba zaštititi. ne mogu se nagledati. krasno krasno i samo krasno! !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije