Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripazite!

Čini vam se da pretjerujete sa slanom hranom? Stručnjaci otkrili glavne razloge zašto žudimo za slanim

Pixabay
06.06.2022.
u 07:00

Ako redovito posežete za slanim zalogajima, možda ćete se zateći da prepuštate svojim slanim željama više nego što je vašem tijelu stvarno potrebno.

Često vam je nemoguće zaustaviti se sa slanim grickalicama, no možemo li lako pretjerati sa soli? Često čujemo upozorenja o opasnosti konzumiranja previše šećera, ali kako piše Real Simple, manje se priča kako želju za soli i njenu konzumaciju držati pod kontrolom. Koliko slana hrana šteti našem zdravlju i što možemo učiniti? 

Soda bikarbona može učiniti čuda, no nemojte se njome koristiti za ovo...

1/6

Natrij je esencijalni mineral i ima svoje mjesto u uravnoteženoj prehrani, no treba nam ga mnogo manje nego što većina konzumira; prehrambene smjernice preporučuju da dnevna konzumacija bude manje od 2300 miligrama natrija pa provjerite kako stojite; jer ako redovito posežete za slanim zalogajima, možda zaista uzimate više soli nego što vam tijelu stvarno treba.

Zašto žudimo za soli?

Većina objašnjenja je povezana s našim okruženjem ili životnim stilom, pa ako se ne možete kontrolirati sa slanim poslasticama, znajte da ipak možete sami mijenjati stvari.

Stres

Kada smo preopterećeni, mijenja nam se i apetit i žudimo za 'hranom za utjehu' koja utječe na podizanje izlučivanja nekih hormona. Za neke ljude stres utišava signale gladi, a kod drugih ih pojačava, a ako trebate slani zalogaj ili obrok kad vam preplave emocije, vjerojatno ste dio skupine čiji apetit sa stresom raste.

Pojačano znojenje od vježbanja

Redovita tjelovježba je izvrsna, no može doprinijeti i žudnji za slanom hranom. Naime natrij je elektrolit koji izlazi iz tijela i koji gubimo kad se znojimo. Ako ste mnogo vježbali i pretjerano se znojili, normalno je da žudite za više soli kako biste nadomjesti izgubljeni natrij.

Umorni postajemo gladniji

Kada smo neispavani apetit nam može biti nezasitan, a sposobnost da zanemarite neku želju postaje slabija. Nedostatak sna može utjecati na glad, stres i hormone, što može povećati i želju za soli. Ako se ne odmarate dovoljno, vjerojatno imate veći apetit i manje samokontrole.

Potreba za tekućinom zamijenjena za glad

Pijete li dovoljno vode i jedete dovoljno hrane pune vode, poput voća i povrća? Kad smo na rubu dehidracije pojača se naša želja za natrijem, a lako je zamijeniti glad i žeđ. Dehidracija također može uzrokovati neravnotežu elektrolita slično znojenju.

Dosada

Možda ste se našli u prehrambenoj rutini koju je teško prekinuti pa ako ste navikli tijekom popodneva posegnuti za slanim zalogajem ili gledati televiziju navečer uz grickalice, vaše su želje za slanim vjerojatno jednostavno povezane s navikom ili dosadom.

Žirafi pomogli da ponovno hoda uz pomoć proteza: "Sretni smo da možemo pružiti stručnu pomoć i da imamo resurse!"

Ključne riječi

Komentara 1

MO
montello
14:13 06.06.2022.

Nije dobro za srce jesti slano i tlak se povecava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije