Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Gdje držite četkicu za zube? Na 60 posto njih nalaze se fekalne bakterije

Istraživanje je pokazalo da se na čak 60 posto četkica za zube nalaze i fekalne bakterije, dok se na 80 posto takvih četkica zapravo nalaze bakterije od neke druge osobe
31. kolovoza 2017. u 09:07 6 komentara 5468 prikaza
četkica za zube
Foto: Thinkstock

Ako držite četkicu za zube u kupaonici u kojoj vam je i WC školjka, a tako je u većini kućanstava, velike su šanse da se na četkici koju svaki dan stavljate u usta nalaze fekalne bakterije.

pranje zubi uh... Ovo su najčešće pogreške pri pranju zubi. Izbjegnite ih!

Te bakterije, što je još gore, najvjerojatnije i nisu vaše već od drugih članova vašeg kućanstva.

Istraživanje je, naime, pokazalo da se na čak 60 posto četkica za zube nalaze i fekalne bakterije, dok se na 80 posto takvih četkica zapravo nalaze bakterije od neke druge osobe, a ne pravog vlasnika četkice.

Bakterije na četkice za zube dolaze nakon puštanja vode u wc školjci budući da kapljice vode lete i metar dalje od školjke, a četkice za zube često se nalaze na umivaoniku koji je u većini kupaonica odmah pokraj toaleta.

Znanstvenici tvrde kako nije toliki problem kada se na četkici za zube nalaze fekalne bakterije vlasnika već kada su na njoj bakterije neke druge osobe.

– Veća je opasnost kada su na četkici bakterije, virusi i paraziti neke druge osobe jer se tijelo tada teže brani jer one nisu dio njega – objašnjava znanstvenica Lauren Aber. Ona dodaje kako poklopac za četkicu ne pomaže u suzbijanju bakterija jer se pod poklopcem bakterije samo još više množe.

Stručnjaci preporučuju stoga mijenjanje četkice za zube svaka tri do četiri mjeseca, a četkice koje koriste djeca mijenjajte i češće. Nakon svakog korištenja četkicu za zube potrebno je dobro isprati i osušiti, a čuvajte je na mjestu dovoljno udaljenom od WC školjke kako bakterije ne bi ''doletjele'' do nje. 

pranje zubi Oralna higijena Kako se pravilno peru zubi? zubi, dijete STJECANJE NAVIKA Ovo je dobar način kako dijete naviknuti da pere zube Nisu mogli vjerovati Pogledajte što su cimeri radili u stanu poznanice, zgrozit će vas detalj s četkicom za zube

VIP izdvaja za Vas

 • austrougarskigeneral:

  ja je uvijek operem i mijenjam svako 6 mjeseci novu

 • Avatar grom76
  grom76:

  Zato se ima poseban mali stakleni ormarić za četkice za zube sa dvije police na jednoj polici dječije četkice na drugoj od roditelja.

 • Amalijaaa:

  Ljudi ne spuštaju dasku na wc-u? Spusti se daska, a onda se pusti voda.