Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objašnjava vinar

Čaše za šampanjac i druga pjenušava vina ne bi trebali prati s deterdžentom, evo zašto

Shuttershock
07.06.2021.
u 07:00

Čaše za šampanjac i pjenušac ne treba prati s nikakvim sredstvima, dovoljna je vruća voda, kažu stručnjaci

Većina zna da se čaše za šampanjac i pjenušce - kao ni druge visoke i/ili tanke čaše - ne bi trebalo prati u perilici suđa, jer nikad iz nje ne izađu stvarno čiste, a na visokoj temperaturi u perilici često i pucaju. No, jeste li znali da se čaše za šampanjac i razna pjenušava vina ne bi trebale prati ni s deterdžentom za suđe?

Tako je bar na nedavnoj virtualnoj degustaciji vina u organizaciji Champagne Nicolas Feuillatte rekao vinar Guillaume Roffiaen koji je objasnio:

- Većina deterdženata i drugih sredstava za pranje suđa ima u sebi sastojke koji staklo čaše iznutra 'zaglade', zbog čega se mjehurići u njoj ne stvaraju kao inače pa će pjenušac ili šampanjac biti kao da je ishlapio - rekao je Roffiaen, što sigurno ne želite kad otvorite bocu skupocjenog pića.

Evo kako prema njemu treba prati čaše za sva pjenušava pića:

Bogatstvo Turopolja su ljudi i tradicijska drvena arhitektura

1/5

- Rukom ih dobro operite pod mlazom obične vruće vode iz pipe, bez korištenja spužve  
- Ostavite ih nekoliko minuta naopako na čistom kuhinjskom ručniku, da se ocjede
- Dobro ih obrišite s čistom platnenom krpom 

- Nema potrebe za ikakvim sredstvima za pranje čaša, vruća voda je dovoljna - potvrdio je za portal Apartment Therapy i internist dr. Niket Sonpal, koji kaže da se na čašama bakterije ne skupljaju kao, na primjer, na tanjurima s hranom... 

Samo pripazite da ih, dodao je, brišete skroz čistom krpom, s kojom niste prije brisali kuhinjske površine ili na njoj držali neke prehrambene proizvode.

- I naravno, nemojte koristiti spužve i kuhinjske ručnike s kojima ste nakon obroka prali i brisali drugo posuđe - zaključio je Sonpal.

Školjkarica Marija Radi u Malom Stonu vodi obiteljski obrt Školjkarstvo Maškarić

Komentara 1

DU
Deleted user
10:40 07.06.2021.

Čaše bi trebali prati sami , ili pak s ukućanima , a ne "s detergentom ".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije