Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUT POD NOGE

Carcassonne – utvrda koja priča o Katarima

Carcassone
07.04.2016.
u 18:53

Nepravedno zanemaren i izvan komercijalnih ruta, a Languedoc je otkriće

    Rimska utvrda, srednjovjekovni grad, gotička katedrala, jedna od dvostruko opasanih tvrđava u kojoj se inkvizicija pokazala u punoj okrutnosti, najveći sačuvani utvrđeni grad u okcitanskoj zemlji – dvorac obitelji Trecavel nalazi se u dijelu Francuske izdvojenom od standardnih komercijalnih turističkih ruta, uz grad Carcassone. Kada promotrimo kartu Francuske, Carcassone se nalazi baš nekako na pola puta između Toulousea i obala Sredozemlja. Onamo se neće uputiti slučajni putnici namjernici, već istinski poznavatelji koji cijene bogatstvo regije u kojoj su živjeli katari, pripadnika neomanihejske sljedbe koje je Luj X. protjerao – gole i bose, oduzevši im svu imovinu. Datum koji je crnim slovima upisan u povijest Carcassonea jest blagdan Velike Gospe 15. kolovoz 1209. godine. Bio je to početak kraja katara kao katoličke sekte koju su smatrali herezom.

Godišnje Carcassone posjeti oko tri milijuna turista, a razloga zbog čega je nekadašnje križište trgovačkih putova postalo turistička meka ima na pretek. Upravo je utvrda najatraktivnije što vrijedi posjetiti u Carcassoneu, uz, dakako, starogradsku jezgru. Inače, ulaz u veličanstvenu utvrdu slobodan je pa je možete obići laganom šetnjom, za koju će vam trebati, uz pauze, oko jedan sat. Poželite li posjetiti muzeje i samu unutrašnjost dvorca, valja izdvojiti novac za ulaznice, no obilazak vrijedi svakog centa. 

Za ručak izdvojite 15-20 eura, a iznenaditi ćete se kako su cijene vina vrlo povoljne. Naime, Francuzi vas neće “oderati” jer je ispijanje vina ondje dio životnih navika, a marže na vino niske jer se time potiče konzumacija i proizvodnja vina. Gastronomija im je sjajna jer spaja ne tako udaljeno Sredozemno more s raskoši proizvoda iz srca Francuske. Osladite se svježim kamenicama, odličnim kobasicama, fantastičnim sirevima... Dakako da putovanje u Languedoc ne može proći bez kupnje barem neke sitnice. Iznenaditi ćete se koliko su mali proizvođači zastupljeni među suvenirskom ponudom – od neizostavnog miel d citron (meda od limuna) do domaćih sapuna, ručno oslikane keramike ili romantičnih komada odjeće od bijelog lana ručno vezenih. Uz vjetar u kosi i trag vina na usnama, osjećat ćete se... tako francuski.

SAVJET PLUS Global Travel – 1950 kn, šest dana (s posjetom Azurnoj obali i Barceloni), Jadrotours – 6790, 10 dana (sa Španjolskom), Jammamark, 3490, 6 dana (s Azurnom obalom i Lourdesom). •     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije