Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pod povećalom

Buduća princeza uči rukovanja, hod, naklon, ulaženje u limuzinu

kate middleton
pixsell
04.03.2011.
u 08:00

- Sjećate li se kada je Michelle Obama zagrlila kraljicu? To je nedopustivo, nitko, pa ni prva dama Amerike ne dodiruje javno kraljicu. To je fatalna pogreška - objašnjava Jean Broke-Smith

Kate Middleton, uskoro princeza Katerine, već će u prvom mjesecu svog braka s britanskim prijestolonasljednikom Williamom krenuti u prvu diplomatsku misiju - u Kanadu. Uoči vjenčanja koje će pratiti cijeli svijet, Kate uvježbava javni nastup buduće princeze i sve što njena nova uloga nosi: što, kada, koliko i kako čini princezu te kako će se kao okrunjena glava ponašati pred svijetom. Jean Broke-Smith, poznata učiteljica etike i lijepog ponašanja, piše Daily Mail, govori o tome što sve očekuje buduću princezu na njenim novim dužnostima te kako bi se ona ondje trebala ponašati.

- Ona izgleda dovoljno lijepo, ali tek mora naučiti biti princeza i izbjegavati gafove i pogrešne postupke koje će analizirati cijeli svijet. Kate nije aristokratkinja i ništa od takvog ponašanje ne dolazi samo - rezolutna je Jean Broke-Smith. Dodaje kako je, za razliku od nje, kraljevsko ponašanje njenom suprugu "dio života" i tako živi od malih nogu.

Prva lekcija koja očekuje Kate jest kraljevski pozdrav.

- Sjećate li se kada je Michelle Obama zagrlila kraljicu? To je nedopustivo, nitko, pa ni prva dama Amerike, ne dodiruje javno kraljicu, ma koliko bila oduševljena njome. To je fatalna pogreška - objašnjava Jean Broke-Smith. Princeza Katarina će morati pokazati poniznost pred drugim okrunjenim glavama, a rukovati se do kraja života. Ona je ta koja prva pruža ruku i stiska je, ali ne prečvrsto. U pravom minskom polju novopečena princeza mogla bi se naći ne nauči li kraljevski poklon koji u toaletama može biti poprilično zahtjevan jer svi mišići na tijelu trebaju biti čvrsto stisnuti.

Druga lekcija

Sjedenje i stajanje koje, s obzirom na vrijeme koje će princeza provesti stojeći, presudno je. Jedno stopalo treba biti malo ispred, prsti okrenuti prema van, a trbuh uvučen, ramena zabačena unatrag, a glava ispravljena, nešto poput baletnog stava.

- Kod sjedanja, objašnjava učiteljica etike, važno je da se ne baci na stolicu koju joj pridržavaju nego da sjedne na rub te se onda namjesti u sjedalu. Nipošto ne smije prekrižiti članke jer je to muška poza. Koljena također uvijek trebaju biti priljubljena jedno uz drugo.

Lekcija tri - hodanje

Dugi i razbacani koraci strogo su zabranjeni, baš kao i širenje koljena. Princeze hodaju lagano, i to gazeći prvo na petu te pazeći da im se koljena ne razdvajaju. Ruke ne smiju živjeti svoj život nego stajati uz tijelo ili elegantno držati torbicu.

- Kate Middleton to već sad čini dosta dobro - zadovoljna je Jean Broke-Smith.

Maniri za stolom lekcija su broj četiri na kojoj su najveće "opasnosti" za pogreške kraljevski banketi.

- Čak držanje čaše za koktel može biti pogrešno, kaže trenerica lijepog ponašanja.

- Čaša mora biti u lijevoj ruci tako da desna bude slobodna za rukovanje. Kanape sendviče i zalogajčiće Kate već sada izbjegava u javnosti, pa ne čudi da ima tako dobru liniju. Na večerama se princezi ne smije dogoditi da joj zazvoni telefon ili da se nagne preko stola za komadićem kruha, ili, ne daj Bože, da pogriješi u izboru ili držanju pribora za jelo. Fatalna pogreška bila bi zatražiti da joj se nadopuni čaša s pićem. Makar i ostala žedna, uvijek mora ostaviti malo pića u čaši. Princezama očito nije suđeno da puno piju. No, istodobno su princeze te koje u svojim salonima toče čaj.

Lekcija pet - skidanje i odijevanje kaputa

Iako će uvijek netko od slugu biti tu da joj pridrži kaput, i kod toga postoje rituali na koje se pazi. U kaput se prvo uvlači jedna ruka, prebacuje se na ramena te druga ruka onda pravilno sklizne u rukav.

Šesta lekcija je ulaženje i izlaženje iz automobila. Pravilno ponašanje u ovakvim situacijama strano je mnogima. Tako je i supruga bivšeg premijera Browna priznala da je udarila glavom o dovratak kada se prvi put vozila u limuzini. Damski ulaz u automobil izgleda tako da prvo sjedne, a potom stisnutih koljena privuče obje noge odjednom. Nema uskakanja tako da jednu nogu gurne, sjedne te privuče drugu nogu. Takav način mamac je za paparazze.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije