Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA LUKSUZA

Bor kupljen na Badnjak najbolje je rješenje

bor
Pixsell
23.12.2009.
u 08:28

Najskuplji borovi u povijesti zabljesnuli su javnost 2006. i 2008. godine, a u ovoj recesiji svaka ekstravagancija postaje pretjerana, čak i blagdanska.

I dok svijet još uvijek čeka tko će nadmašiti najskuplje božićno drvce japanskog draguljara Ginze Tanake ukrašeno sa 240 dragulja i vrijedno 1,8 milijuna dolara iz 2008. godine, u Hrvatskoj se cijene najskupljih borova kreću "tek" od 1200 do 1500 kuna.

- Teško da će se bor skuplji od 700, 800 kuna prodati - tvrdi Ivica Crnković, registrirani proizvođač borova koji u Lučkom već deset godina tradicionalno prodaje borove. Kod njega se cijene kreću od 80 do 400 kuna, a najviše se prodaje obična rezana smreka, ujedno i najjeftinija.

Najveći borovi za hotele

Najviše će izdvojiti oni koji žele da im dom krasi predivna nordijska jelka koja se može dobiti po cijenama od 250 do 400 kuna, a sličnih su cijena i "živi" silveri u tegli koji se kasnije, naravno, mogu presaditi u vrt.

- Ključno mi je u odabiru to da bor ima korijen jer želimo imati prirodnu crnogoričnu ogradu i, naravno, da lijepo izgleda - objašnjava tridesetogodišnji Marko koji se odlučio za domaću smreku u tegli po 120 kuna.

Sve veća potražnja za borovima koji i nakon blagdana nastavljaju živjeti primijećena je i u rasadniku MBM, no prodaja je ipak pala u odnosu na prošlu godinu.

- Vidi se da su ljudi oprezni. Ako su prošle godine uzeli bor od tri metra, ove se godine  odlučuju za manji. Prodaja je osjetno albija - kaže Dario Jeličić, voditelj rasadnika MBM  gdje se mogu nabaviti spomenuti borovi od šest do sedam metara koji dosežu cijene od 1500 kuna, no njih uglavnom kupuju restorani, hoteli, crkve... U rasadniku se mogu kupiti i egzotični cedar i pinus koji stoje vrtoglavih šest tisuća kuna, no oni nisu dio božićne ponude.

Isplati se čekati

Najtraženije su, pak, rezane nordijske jelke koje opstaju dulje od obične smreke i čije se cijene kreću od 250 kuna naviše, te borovi s korijenom od kojih neki znaju dosegnuti cijenu od tisuću kuna. No, za one strpljive i nešto manje izbirljive, rasadnik na sam Badnjak kao i uvijek priprema 20 do 30 posto popusta na sav božićni program. A nakon što miris crnogorice ispuni domove, i blagdani polako ostanu iza nas, borovi koji nisu našli svoje kupce rezat će se za vijence i iskoristiti za kompost. Ipak, objašnjavaju, riječ je o planiranoj sječi borova pa nema previše viška.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije