Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLEMENITA OPČINA TUROPOLJSKA

Bogatstvo Turopolja su ljudi i tradicijska drvena arhitektura

Juraj Odrčić
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/5
04.06.2021.
u 08:22

Imamo jedanaest drvenih crkvi. U osam stoljeća općine nema zapisa o potresima jer zbog drvene gradnje nije bilo šteta

Susreli smo se između dva kruga lokalnih izbora, a on, iako je župan, nije se morao brinuti hoće li ostati na funkciji, jer njegovo mandat traje. Vjerojatno je da će dobiti i sljedeće “izbore”, odnosno da će takva biti odluka na idućem velikom izbornom spravišču koje će se uvijek održava na blagdan svete Lucije, zaštitnice Turopolja.

Dvjestoti župan u 800 godina

Peti je župan otkako je hrvatske države, dvjestoti u posljednjih osam stoljeća, otkako je Plemenite opčine turopoljske. Zove se Juraj Odrčić, živi u Velikoj Gorici, ima 36 godina, diplomirani je inženjer avioprometa, vlasnik je lokalnih medija VG danas, JASKA danas i ZG prsten, radi kao novinar, fotograf, grafički dizajner, organizator događanja... Otac je četverogodišnje Jane i devetomjesečnog Ivana Šimuna. I veliki je promotor svoga kraja, Turopolja. Nikada mu nije palo na pamet odseliti se, za Veliku Goricu kaže da je odličan grad za život i da onaj tko treba doći u Zagreb odavde stiže brže no iz bilo kojeg zagrebačkog kvarta. Gorici, dodaje, ne treba bolnica, već samo bolja cesta do nje. O povijesti Plemenite opčine turopoljske (POT) Juraj zna svaki detalj, sve iz njezinih osam stotina godina. Stoga je bilo logično bilo da se nađemo u Muzeju Turopolja, smještenom u nekadašnjoj zgradi Turopoljske vijećnice u središtu Velike Gorice, u dvorani u kojoj su se nekada održavala spravišča Plemenite opčine turopoljske na kojima je biran župan:

– Ponosni smo na tradiciju – govori Juraj dodavši kako je u Velikoj Gorici namjeravaju “pomiriti” staro i novo, grad brendirati kao grad zrakoplovstva, a opet pri tom ne zanemariti Plemenitu opčinu.

Odrčić je i predsjednik Uzgojnog udruženja turopoljske svinje, očekuje da će ove godine dobiti oznaku izvornosti na nacionalnoj razini, a zatim će zatražiti i zaštitu na razini EU, objašnjava nam dok se vozimo kroz turopoljsku šumu. Sa županom stižemo do Lukovačkog čreta gdje u gateru ograđenom kilometrima žice trčkaraju turopoljske svinje – pedesetak krmača i pomladak. Postavljen je tu videonadzor i ploča s natpisom “Turopljski brat te gleda”. Projekt zaštite turopoljskih svinja također je u nadležnosti Plemenite opčine. Vozeći se kroz šumu, stižemo do 250 godina staroga hrasta koji će prijaviti za hrvatsko stablo godine. S Jurjem odlazimo i do dvorca Lukavec, jedine kamene utvrde između Medvednice i Siska. Odrčić nam pokazuje veliki stari panj i kaže kako je ovdje, prema predaji, konja bio vezao turski napadač Hasan paša Predojević čija je vojska ovdašnjemu kraju nanijela veliko zlo, a koji je naposljetku skončao utopivši se u Kupi, u čuvenoj Bitki kod Siska. Iznad ulaznih vrata dvorca oštećenog u lanjskome potresu uklesan je grb Plemenite opčine turopoljske koji pridržavaju dva lava.

Tu je i ‘coprnjički rešt’

Pokazuje nam Juraj “coprnjički rešt” – malenu izbu bez prozora koja se nalazi u prizemlju, jer u Lukavcu su se nekoć održavala suđenja vješticama. Kurija Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici bila je naše sljedeće odredište. Drveni je to dvor turopoljskog plemstva iz 18. stoljeća, napravljen od hrastovih planjki, još sedamdesetih godina prošloga stoljeća zaštićen kao kulturno dobro.

– Uz ljude i povijest najveće je bogatstvo Turopolja tradicijska drvena arhitektura. Imamo jedanaest drvenih crkvi, tu su drveni čardaci. Zanimljivo, u osam stoljeća općine nema zapisa o potresima, iako ih je sigurno bilo, jer upravo zbog drvene gradnje nije bilo štete – kaže Juraj Odrčić, ovogodišnji predstavnik Zagrebačke županije u sklopu projekta Moja.hr u kojem kroz jednominutne video uratke “tragamo” za najljepšim kutkom Lijepe Naše. Juraj će se bazirati na prezentaciji svoga Turopolja. Turistička zajednica Zagrebačke županije cijelo područje prezentira jednako. Direktorica Ivana Alilović kaže kako je u tijeku nova kampanja “Iskustva za pamćenje u Zagrebačkoj županiji” u kojoj TZ ZGŽ u suradnji s trinaest lokalnih turističkih zajednica predstavlja najjače turističke adute, s naglaskom na gurmanska iskustva.

– Zagrebački zeleni prsten idealna je destinacija za domaće posjetitelje i turiste jer na pola sata od Zagreba nudimo održiv turizam i autentične doživljaje – ističe direktorica Ivana Alilović kojoj su se u novoj kampanji priključili TZ Savsko-sutlanske doline i briga, Dugog Sela, Ivanić Grada, Zaprešića, Jastrebarskog, Samobora, Sv. Ivana Zeline, Svete Nedjelje, Velike Gorice, Vrbovca, Pisarovine, Krašića i Rugvice.

Oni koji su brojili kažu da je na području parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje zabilježeno 828 izvora, 260 vodotoka i 164 lokve, a Sopotski slap na izvorišnom dijelu Kupčine te Brisalo i Vranjički slap na Slapnici posebno su atraktivni. S oko 350 kilometara planinarskih i više od 200 kilometara biciklističkih staza te penjalištem Okić podno istoimenog starog grada te još jednim u blizini naselja Gornji Terihaji, dva registrirana terena za paraglajding – Japetićem i Plešivicom, Park prirode Žuberak – Samoborsko gorje pravi je mali izletnički raj.

Kušajte: greblicu, turopoljske tartufe...

Turistička zajednica Zagrebačke županije novom kampanjom poziva goste da iskušaju specijalitete od autohtone turopoljske svinje, crne turopoljske tartufe (kojih ima čak šesnaest vrsta), žumberačku pastrvu, kotlet s trsja, slanu deliciju rudarsku greblicu ili, kako je još nazivaju, plešivički copanjek (29. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji te prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji), zlevanku, samoborske kremšnite… Posjetiteljima jamče da će od Prigorja, Moslavine i Turopolja do Jaske, Samobora i Zaprešića uživati u gurmanskim doživljajima.

Vinske ceste nude i vrhunske pjenušce

Plešivička vinska cesta najprepoznatljivija je po vrhunskim pjenušcima, a plešivički vinari prave i vina iz amfore. Zelinskom vinskom cestom vlada autohtona sorta vina kraljevina, a uz nju tu je i Kraljica, pjenušac napravljen od iste sorte. U Samoboru nisu jedinstvene i fine samo kremšnite već i tradicionalno specijalno aromatizirano vino bermet kojem se u procesu fermentacije dodaju rogač, grožđice i smokve te pelin. Ako želite ići putevima škrleta – vina koje paše uz lagana jela – odredište je Ivanić Grad.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?