Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUT POD NOGE

Bitka kod Stubice za ljubitelje povijesnih legendi

Bitka
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/3
02.02.2015.
u 18:31

Čak stotinu statista i 150 članova udruga koje njeguju tradiciju u Zagorju okupit će se na uprizorenju bitke, a puntanje kmetova počinje već u petak u kući Matije gupca

 Prvi vikend u veljači u Zagorju vrijedi uskočiti u vremeplov i vratiti se u doba najpoznatijeg kmeta svih vremena Matije Gupca. Naime, 6. i 7. veljače na povijesnim lokalitetima oko Donje Stubice u organizaciji društava koja okupljaju ponosne čuvare zagorske baštine uprizorit će se još jedna Seljačka buna. Puntanje kmetova počinje već u petak, i to u rodnoj kući Matije Gupca u selu Hižakovcu sve dok se atmosfera ne zagrije, a krv zakuha te se kmeti ne prime oružja (cijele se godine izrađuju replike) te krenu prema Gupčevoj lipi. Kako je sve izgledalo davne 1573. godine i kako je završio Matija Gubec koji je nakon bitke zarobljen i odveden u Zagreb, gdje je pogubljen na Trgu svetog Marka 15. veljače 1573. godine pod užarenom krunom pred nemilosrdnim mađarskim vlastelinom Morenczom Bahiczyem, doznajte u Zagorju.

Bitku će, bez obzira na vrijeme, jer temperamentnim Zagorcima ni snijeg ne smeta, izvesti članovi brojnih udruga koje baštine srednjovjekovne običaje. Dovoljno je reći da neće nedostajati topova, pušaka, legendarnog oružja seljaka, streličara, vlastelinske i kmetske vojske te da će u realizaciji programa sudjelovati više od 100 statista i 150 članova udruga partnera. Vrijedi spomenuti da će na taj dan iz Zagreba voziti izletnički vlak po promotivnoj cijeni od 10 kuna.

SAVJET PLUS Već u 9.30 počinje 45. planinarski pohod “Stazama Gupčevih puntara”, u 11 se otvara Kmetski sajam starih zanata, a u 13.30 počinje okupljanje i povorka pobunjenih seljaka. Sama bitka počinje u 14 sati. Poslijepodne je rezervirano za koncerte i gastroponudu, a u Majsecovu mlinu u 22 sata počinje After buna party.     

ŠTO KUPITI, GDJE JESTI ...štrukle, kukuruzni kruh, sir i vrhnje... čak i purica s mlincima, čime se god odlučili počastiti, nećete pogriješiti jer je zagorska gastronomska ponuda sjajna, a namirnice domaće            

ZAGORSKI SUVENIRI Izrađeni su od drveta i prirodnih materijala te su replike nekadašnjih igračaka koje su se za djecu izrađivale od drveta, kukuruzne komušine, šiba...     

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Ironman0105
Ironman0105
06:14 03.02.2015.

Hocemo li se ikad rijesiti komunistickih ostavstina?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije