Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obratite pažnju

Baš i nije zdravo: Ovo je nekoliko znakova da jedete previše šećera!

Shutterstock
29.12.2023.
u 16:30

Poznato je koliko prehrana bogata šećerom može negativno utjecati na zdravlje

Znate da biste trebali ograničiti šećer u svojoj prehrani, ali čak i ako se klonite slatkiša, velike su šanse da jedete više šećera nego što mislite. Evo kako vam tijelo možda govori da ograničite unos šećera, piše The Healthy. 

Izbijaju vam prištići: Konzumiranje previše šećera može izazvati izbijanja nečistoća na vašoj koži. Studija objavljena u Journal of Academy of Nutrition and Dietetics ukazuje na vezu između prehrane s visokim udjelom šećera i ozbiljnosti akni. Sudionici s umjerenim do teškim aknama izvijestili su o većem unosu šećera u usporedbi s osobama koje su imale blage akne ili ih uopće nisu imale.

VEZANI ČLANCI:

Osjećate se previše umorno: Ako jedete hranu prepunu skrivenog šećera i očito vam nedostaju proteini, vlakna i masnoće – recimo, veliko pecivo – mogli biste osjetiti popodnevni pad energije. Mogli biste osjetiti jaku glavobolju ili želju da ležite u krevetu. Uravnotežena i hranjiva prehrana sprječava da šećer u krvi padne s visoke razine šećera na letargično nisku razinu.

Rušite se od umora nakon treninga: Pravilan unos energije u vaše tijelo ključan je za dobar trening. Ako se čini da vježbanje postaje sve teže, možda je za to kriva prehrana s visokim udjelom šećera. “Ako povećate šećer u krvi s vrlo slatkom hranom neposredno prije intenzivnog napora, možete se nakon toga osjećati vrlo umorno”, kaže dr. Sara Folta, docentica na Tufts Friedman School of Nutrition Science and Policy. Opskrbljivanje s previše jednostavnih šećera može uzrokovati brz skok šećera u krvi nakon čega slijedi brzi pad, ostavljajući vas da se osjećate iscrpljeno na pola puta tijekom trčanja, napominje ona.

VEZANI ČLANCI:

Nikad niste siti: Zašto je tako lako posegnuti za još jednim komadom torte? Hrana koja je bogata šećerom, ali ima malo proteina, vlakana i drugih hranjivih tvari, ne daje osjećaj sitosti, kaže Folta. “Šećer ne pokreće iste mehanizme u tijelu zbog kojih se vaše tijelo osjeća kao da je upravo jelo”, kaže ona.

Vaš stomatolog ima loše vijesti: Karijes je oduvijek bio ne tako suptilan znak ljubitelja slatkog: Zamislite djecu koja jedu previše lizalica ili gutaju pune šake želea. Kada bakterije u vašim ustima probavljaju bilo koju vrstu ugljikohidrata, proizvode kiselinu koja se u kombinaciji s vašom slinom stvara plak, koji se, ako se ne očisti, nakuplja na zubima i počinje nagrizati zubnu caklinu. Taj proces označava početak stvaranja karijesa. Pobrinite se da perete zube najmanje dva puta dnevno kako biste smanjili učinak šećera.

Nutricionist otkrio: Ovo su tri najgore namirnice koje možete pojesti! 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije