Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Aviva otvorila Memory kliniku: Prevencijom možemo spriječiti trećinu slučajeva demencije, a ranom dijagnozom usporiti progresiju bolesti i produžiti kvalitetan život

Aviva otvorila Memory kliniku
Foto: Aviva
1/6
26.05.2023.
u 15:28

Glumica Bojana Gregorić Vejzović je na Avivinom zdravljaku s okupljenima podijelila osobno iskustvo te otkrila neke od svojih trikova redovitog vježbanja mozga.

Demencija je jedna od najbrže rastućih bolesti današnjice, u Hrvatskoj od nekog oblika demencije boluje više od 100.000 ljudi, u svijetu preko 50 milijuna ljudi, a istraživanja govore da se čak trećina slučajeva demencije može spriječiti ako pravovremeno eliminiramo čimbenike rizika, zaključak je posljednje u nizu edukativne radionice koje su održane u okviru krovne kampanje Poliklinike Avive za građane pod nazivom ”Avivin zdravljak”.

Iako se već mnogo zna o toj bolesti, na koji se način mogu smanjiti rizici oboljenja pa i izbjeći oboljenje, stručnjaci upozoravaju da se očekuje da će se broj oboljelih diljem svijeta do 2050. godine utrostručiti. Kod pacijenata sa demencijom je neophodno dijagnozu postaviti na vrijeme kako bi se započelo s pravovremenim liječenjem čiji je cilj odgoda razvoja i progresije bolesti te poboljšanje kvalitete života. U Poliklinici Aviva se posebno bave ovim pacijentima za potrebe kojih su otvorili Memory kliniku gdje oni koji sumnjaju na demenciju ili oni sa potvrđenom demencijom mogu dobiti sveobuhvatnu obradu i analizu kognitivnih promjena te pravovremeno otkriti čimbenike rizika.

Bojana Gregorić Vejzović
Foto: Aviva

Zahvaljujući ranoj i pravovremenoj dijagnostici bolesti ostvaruju se brojne mogućnosti ranog liječenja oboljelih, koje bi zaustavile ili usporile tijek bolesti i patološke procese koji dovode do poremećaja. Produljenje životnog vijeka dovodi do sve većeg broja oboljelih osoba, posebno pripadnika treća životne dobi. Svoja je osobna iskustva na panelu naziva "Zaboravite na zaborav: Preduhitri demenciju i sačuvaj svjesnu starost" podijelila i poznata hrvatska glumica Bojana Gregorić Vejzović.

Kao glumica, uvijek govorim da je glumcima najteži zadatak zapamtiti tekst, međutim naravno da je ponavljanje ono što nama u toj profesiji pomaže. Što se tiče onog neurološkog dijela kako pamćenje zadržati vitalnim, ja se držim savjeta stručnjaka koji kažu da su križaljke, sudoku i ostale zabavne stvari koje radimo na plaži, upravo način kako mozak ostaviti vitalnim. Iskustvo moje obitelji kroz priču moje bake, koja je u relativno kratkom periodu imala demenciju pred sam odlazak je onaj emotivni dio koji je i najteži, kada shvatite da osoba kojoj ste se divili, koju ste voljeli, koja je bila izvor velikog znanja, jer je bila povjesničarka umjetnosti, nije više uz vas, odnosno njezina ju je kognitivna funkcija počela napuštati i definitivno je emotivni dio za obitelj najteži.“, pojasnila je glumica Bojana Gregorić Vejzović.

doc. prim. dr. sc. Sandra Morović, dr. sc. Arijana Turčin, Bojana Gregorić Vejzović, Goranka Jelinčić
Foto: Aviva

Demencija je važan i vodeći javnozdravstveni problem. Od demencije boluje više od 55 milijuna ljudi na svijetu, a bitno je znati da se trećina demencije može spriječiti prepoznavanjem čimbenika rizika. Treba povećavati tjelesnu aktivnost, paziti na prehranu te voditi zdrav i uravnotežen život. Novo otkriveni čimbenici rizika u srednjoj dobi jesu problemi sa sluhom i socijalna izolacija. Bitno je da se što više družimo, izlazimo i komuniciramo s ljudima. Avivin Memory Clinic za prevenciju demencije, osim liječenja daje preporuku za zdraviji život.”, istaknula je doc. prim. dr. sc. Sandra Morović, specijalistica neurologije.

Upravo u Poliklinici Aviva uz stručna savjetovanja, svima je dostupan i specifičan brzi test koji može upozoriti na rana stanja nekog od oblika demencije, a koji mogu bez naknade ispuniti svi i po potrebi dobiti termin sa Avivinim stručnjacima.

Avivin Zdravljak
Foto: Aviva

Poliklinika Aviva, preseljenjem u nove, veće prostore u Zagrebu u Trpinjsku ulicu 7, potvrdila je poziciju najveće privatne poliklinike na jednoj lokaciji u Hrvatskoj. Novi prostori omogućili su dodatno širenje spektra zdravstvenih usluga, zapošljavanje novih stručnjaka i investicije u tehnologiju. Uz novi uređaj za magnetsku rezonancu koji je tehnološki najnapredniji u Hrvatskoj, Aviva je uvela i dnevnu bolnicu što je iskorak u privatnim poliklinikama, te uvela nove odjele poput anesteziologije, pedijatrije i dentalne medicine, a kako bi napravili iskorak u preventivnoj medicini, prvi na tržištu uvode dentalni pregled kao standardni dio sistematskog pregleda.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije